Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
10.5.2024.
Dan parodontnog zdravlja Split 2024.

Ciljevi

  • Cilj 3
  • Cilj 4
  • Cilj 17
Upalne bolesti usne šupljine, gingivitis i parodontitis, najraširenije su kronične bolesti na svijetu, a imaju utjecaj i na cjelokupno zdravlje pojedinca. Održavanjem zdravlja usne šupljine pridonosimo zdravlju cijelog organizma. Brojna znanstvena istraživanja ukazuju na povezanost parodontitisa sa šećernom bolesti, bolestima srca i krvnih žila, reumatoidnim, neurološkim i kroničnim bubrežnim bolestima te s prijevremenim porodom.

Gingivitis je najučestalija oralna bolest koja se javlja već kod djece zbog velike nakupine bakterijskih naslaga na zubima, a parodontits predstavlja jedan od najčešćih uzroka gubitka zubi ako se pravovremeno ne liječi.

Temelj zdravlja usne šupljine leži u svakodnevnom i pravilnom uklanjanju naslaga što postižemo provođenjem oralne higijene. Oralna higijena predstavlja najvažniju i najučinkovitiju preventivnu mjeru oralnih bolesti. Zubne naslage (plak ili biofilm) su teško vidljive, ljepljive, mekane nakupine živih bakterija na tvrdim i mekim tkivima u ustima (npr.: na zubima, gingivi, jeziku, sluznici obraza, implantatima, mostovima, protezama…) koje treba svakodnevno uklanjati četkanjem zubi.

Osim toga, zdrave životne navike, prestanak pušenja, pravilna prehrana i redovita fizička aktivnost također pridonose očuvanju zdravlja usne šupljine.

Svake godine 12. svibnja u svijetu se obilježava Dan parodontnog zdravlja kako bi se podigla svijest o važnosti prevencije parodontnih bolesti u svrhu doprinosa očuvanju cjelokupnog zdravlja. U Hrvatskoj ćemo također obilježiti ovaj dan u tri najveća grada u Splitu, Zagrebu i Rijeci. Ovaj događaj je sufinaciran sredstvima Grada Splita iz Natječaja za prijavu aktivnosti u projektima manje vrijednosti od interesa za Grad Split te brojnih sponzora iz dentalne industrije.

U obilježavanju ovog događaja pridružit će nam se gosti iz Bosne i Hercegovine, studenti dentalne medicine iz Mostara te predavačice, specijalistice dječije i preventivne stomatologije, parodontologije i ortodoncije sa Sveučilišta u Sarajevu i Mostaru.

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu održat će se predavanja o poboljšanju tehnika provođenja oralne higijene, o pušenju kao jednom od glavnih čimbenika rizika parodontitisa i o mogućnostima ortodontske terapije kod odraslih u svrhu dugotrajnog očuvanja zubi.

U subotu, na splitskoj Rivi, Hrvatsko parodontološko društvo u suradnji s udrugom PreventiST studenata dentalne medicine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu organizira javni događaj za sve generacije naših građana. Građani će se moći informirati o prevenciji i liječenju parodontnih bolesti kroz neposredan kontakt sa specijalistima parodontologije. Posebno je osmišljen program edukativnih radionica za djecu. Djeca će moći na zabavan način, kroz igru, učiti četkati zube sa studentima dentalne medicine.

Stoga vas pozivamo da nam se pridružite u subotu na Rivi.

PROGRAM:

PETAK, 10. SVIBNJA 2024. Medicinski fakultet sveučilišta u Splitu, 18:00-19:30, Dvorana B103

Prof. dr. sc. Amila Zukanović, Stomatološki fakultet Sarajevo „Sve što ste htjeli znati o mjerama primarne profilakse, a niste se usudili pitati“

Doc. dr. sc. Sanja Jurišić, Medicinski fakultet Mostar „Pušenje kao čimbenik rizika parodontitisa“

Doc. dr. sc. Zorana Ivanković Buljan, Medicinski fakultet Mostar „Prevencija gubitka zubi- ortodontska perspektiva“

SUBOTA, 11. svibnja 2024. Riva (na dnu Marmontove), 10:00-14:00

Doc. dr. sc. Marija Roguljić, Hrvatsko parodontološko društvo, Medicinski fakultet Split

Dr. sc. Ana Družijanić, Hrvatsko parodontološko društvo, Medicinski fakultet Split

Dario Bojčić, univ. mag. med. dent., Hrvatsko parodontološko društvo, Medicinski fakultet Split

Studenti dentalne medicine, udruga PreventiST, Medicinski fakultet Split i Medicinski fakultet Mostar
Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!