Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
28.9.2022.
Dobra zarada, vrijeme za kupanje i besplatan smještaj u srcu sezone u Splitu? Ma može! Galerija slika
studentski-standard-foto_Jakov_Matic_3.jpg studentski-standard-foto_Jakov_Matic_4.jpg

Ciljevi

  • Cilj 8

Tri kantuna Studentskog doma "Bruno Bušić" ovog su ljeta bila u vrijednim slavonskim rukama, a o onom četvrtom brinula se vrgoračka ruka. Osječanke Dora Petričević, Enola Selthofer i Lucija Mustač te Vrgorčanka Jasna Dragičević iskoristile su blagodati studentskog projekta "Work&travel by Studentski centar Split" i došle u Split odraditi turističku sezonu. Već je poznato da se kreveti u studentskim domovima u Splitu od druge polovice srpnja do sredine rujna daju u najam turistima i doslovno su radi svoje atraktivne pozicije u širem centru grada prava hit-destinacija među mlađim turistima.

- Početkom kolovoza su završili upisi na fakultet pa sam imala dosta slobodnog vremena. Vidjela sam oglas za posao sobarice na stranicama Studentskog centra Osijek, a zašto onda ne bih došla na more, radila, zaradila i uz to imala besplatan smještaj - s osmijehom se pita Enola, novopečena brucošica Građevinskog i arhitektonskog fakulteta u Osijeku. - I meni se oglas svidio jer se u Splitu mogu okupati, ali kao grad nudi i ostale zanimljive sadržaje. Dan nakon prijave stigao je poziv iz Splita koji se nije mogao odbiti - dodaje Dora, studentica 4. godine Medicinskog fakulteta u Osijeku, ponosno nam pokazujući tamnu boju koju su uhvatile na plaži.

Djevojke smo uhvatili na kratkom predahu od čišćenja soba. Parkirale su kolica s čistom posteljinom i sredstvima za čišćenje i uhvatile pola sata za naš razgovor i poziranje. Po njihovim riječima, ovo je jedan od lakših dana. Samo 14 soba za čišćenje. Početak je rujna i za nekoliko dana završava njihova ljetna avantura u Splitu. - Nikad dosad nisam bila u Splitu, stoga je ovo bila prava odluka za mene. Radno vrijeme nam je bilo od 7 do 14 pa smo cijelo popodne i večer imali za posjet plažama i razgledavanje grada - govori Lucija, studentica engleskog i pedagogije na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Djevojke su čistile sobe u SD "Bruno Bušić" na Spinutu, a smještaj im je bio u domu na kampusu. Svakodnevna putovanja i ljetne gužve nisu im smetale. - Studentski centar Split nam je platio pokaznu kartu za jedan mjesec i mislim da je još bolje što smo bili smješteni na kampusu jer smo tako upoznali i taj dio grada - govori Enola. - Odlična je stvar što smo zahvaljujući slobodnom vremenu i pokaznoj karti imale priliku ići na izlete u okolici Splita: Trogir, Solin, Kaštela... - nabraja Dora. Za lakše upoznavanje grada tu je bila Vrgorčanka Jasna, studentica informatike na PMF-u u Splitu. - Već 4 godine živim u domu na kampusu pa sam na domaćem terenu. Znala sam koji me posao očekuje i zadovoljna sam kako je ljeto prošlo.

Ipak, djevojke su studentice pa je logično upitati ih o uvjetima studentskog života u Splitu. - Dojam je odličan. Studenti u Splitu imaju najbolje uvjete studiranja u Hrvatskoj. Sve je novo i moderno s uistinu mnogo sadržaja, a pogled iz studentskih soba ovdje na Spinutu je nezaboravan - govori Dora. - Ne zaboravi spomenuti hladnjake i klima-uređaje u svakoj sobi - dobacuje Enola. - I besplatan ručak! Svaki dan smo imali jedan topli obrok - zaključuje Lucija.

- Ovo bih iskustvo preporučila svima. Zarada je dobra, posla ima, ali ima i slobodnog vremena. Sve vam govori činjenica da smo unatoč pravu na jedan slobodan dan u tjednu, u pet tjedana iskoristili samo njih dva - govori Dora.

Otkucalo je podne i novi check-in turista se približava pa smo djevojke pustili da u miru dovrše svoj posao. Zažaljeli smo im sretan povratak kućama, uspješno izvršavanje studentskih obveza i želju da se opet vrate u Split, bilo u funkciji studentskog sezonskog radnika, ili turistički. Svoj boravak u Splitu sažele su u uspomene koje će zauvijek pohraniti: more, bogatstvo sadržaja, ekipa na poslu i briga o studentima.

Uz ove četiri djevojke, na oglas "Work&travel by Studentski centar Split" prijavile su se još dvije studentice Sveučilišta u Zagrebu. Projekt se nastavlja i iduće godine, a sve studente koji se uz dobru zaradu žele okupati i zabaviti pozivamo da se prijave na ovaj oglas.

Piše Matej Sunara

Foto: Jakov Matić

 

 

 

 

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!