Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
27.5.2022.
Doktorandi sa sveučilišta SEA EU alijanse rješavali izazove splitskih i dalmatinskih tvrtki iz područja plave ekonomije Galerija slika
IMG_3266-2.JPG IMG_3268.JPG IMG_3275.JPG IMG_3281-2.JPG IMG_3292.JPG IMG_3309.JPG IMG_3311-2.JPG IMG_3318.JPG IMG_3319.JPG IMG_3338.JPG IMG_3352.JPG

Ciljevi

  • Cilj 4
  • Cilj 14

Doktoranadi alijanse SEA EU koji su proteklih nekoliko dana sudjelovali na treningu pod nazivom "The problem-solving skills for higher education learners" predstavili su u petak, 27. svibnja, u SPINIT Inkubatoru svoja rješenja konkretnih problema splitskih i dalmatinskih tvrtki iz područja plave ekonomije. Riječ je o treningu čiji je domaćin bilo Sveučilište u Splitu od 23. do 27. svibnja. Odvijao se u okviru Erasmus + projekta SEA-EU DOC, uz sudjelovanje je ukupno 40 doktoranada i pet mentora iz pet visokoobrazovnih ustanova alijanse "Europsko sveučilište mora" SEA-EU sveučilišta u Brestu, Cadizu, Kielu, Gdanjsku i Splitu.

Prorektorica za znanost i inovacije Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Leandra Vranješ Markić uvodno je pozdravila sve sudionike istaknuvši kako su ovakva okupljanja iznimno važna jer daju novu perspektivu i uvid u rješavanje problema izvan uobičajenog okruženja.

-  Tijekom ovog tjedna, doktorandi su se upoznali s inovativnom metodom rješavanja problema te u interdisciplinarnom okruženju iznalaze solucije za stvarne probleme naših tvrtki. Zanimljivo je da na ovaj način stječu i samopouzdanje u svladavanju situacija s kojima se ne susreću često – kazala je prorektorica Vranješ Markić. 

Naime, doktorandima je prethodnih dana na predavanjima dr. ing. Edgar Jochheim, osnivač i CEO tvrtke JOINCO® Innovation Consulting, detaljno predstavio TRIZ metodu, sve popularniju tehniku rješavanja problema i brainstorming tehnika. Potom su polaznici treninga, podijeljeni u timove, rješavali konkretne probleme tvrtki sa područja Dalmacije poput Sailboat RC i Cromaris.

Josip Marasović, suvlasnik i direktor izvozne tvrtke Sailboat RC, istaknuo je kako su na ovom treningu iznijeli tri izazova te su polaznicima dali mogućnost da svoja znanja primijene u realnom sektoru.

- Oduševilo nas je što su imali proaktivni stav, došli su i kod nas u firmu, gdje smo im pokazali proizvodnju i pobliže ih upoznali s problematikom - kazao je Marasović.

- U svakom timu su bili kolege i s drugih sveučilišta. Moja ekipa je bila zadužena za rješavanje izazova u tvrtki Cromaris, koja je uzgajivač brancina. Naime, kako je more sve više podložno zagađenju te prijeti smanjivanje broja ribljih jedinki, tražili smo alternativna rješenja kako da se to ne dogodi, posebnu smo pažnju posvetili uzgoju ribe, odnosno izvorima riblje prehrane – svoje dojmove nam je prenio Michael sa Sveučilišta u Gdanjsku.

SEA EU DOC je projekt nastao u okviru SEA-EU alijanse koji je započeo u rujnu 2020. godine i trajat će tri godine. Usmjeren je na povećanje prilika za zapošljavanje doktoranada iz područja znanosti o moru kroz:  podizanje svijesti o raznolikosti karijera doktora znanosti; razvoj "mekih vještina" koje su iznimno tražene na tržištu rada, te povezivanje akademske zajednice s gospodarstvom kroz razvoj Europske mreže doktoranada.

 

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!