Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
13.5.2023.
Dupla kruna ide Oxfordu; splitske studentice sjajne brončane! Galerija slika
A-0039.jpg A-0050.jpg A-0062.jpg A-0092.jpg A-0103.jpg A-0111.jpg A-0114.jpg A-0119.jpg A-0122.jpg A-0126.jpg A-0128.jpg A-0135.jpg

Ciljevi

  • Cilj 3
  • Cilj 4
  • Cilj 5
  • Cilj 17

Prvi dan veslačkog spektakla, 21. Međunarodne regate Sveti Duje, na regatnoj stazi u Spinutu gledateljima je ponudio ukrštena vesla boj najboljih europskih sveučilišnih osmeraca, ovoga puta obogaćen ekipama iz afričkog Johannesburga i daleke Koreje, stoga od ove godine Regata ima i internacionalni timbar.

Do samoga kraja bila je tijesna borba fantastičnih engleskih posada za prvaka, a u nikad neizvjesnijoj utrci mjesta nije bilo za muške posade domaćina, Sveučilišta u Splitu. Posebno zanimljivi su bili čamci Oxforda i Cambridgea, koji su izjednačini bili gotovo cijelu dužinu, ali su se do kraja tamno plavi odvojili i slavili za gotovo dužinu čamca.

Neuhvatljivi Oxfordovci došli su do željene pobjede te tako revanširali poraz na rijeci Temzi od prije nešto više od mjesec dana, kada su u slavnom Boat Raceu duplu krunu osvojili osmerci Cambridgea. Brončanu medalju osvojili su, ništa manje vrijedni, Englezi s Imperial Collegea. Tako su ove godine plavi podijum pred splitskim Gusarom zauzele redom engleske ekipe.

Novopridošla afrička ekipa zasjala je u svom debiju zauzevši tako četvrtu poziciju, Koreanci su bili odmah iza njih, a posljednje dvije pozicije zauzeli su predstavnici Sveučilišta Aachen.

"Regata Sveti Duje je stvarno odličan event, vidio sam fantastične posade iz cijele Europe pa i šire, a utrke koje smo vozili bile su zaista napete i uzbudljive do zadnje sekunde. Sigurno se vraćam iduće godine", poručuje Tassilo von Muller, sjajni veslač koji je današnjim nastupom upisao debi na Regati Sveti Duje.

Ženska posada Sveučilišta u Splitu pobrinula se da vitrine ne ostanu prazne, osvojivši brončanu medalju iza srebrnog sveučilišta Cambridge te zlatnog Oxforda. Četvrto mjesto pripalo je posadi Sveučilišta u Zagrebu, studentice Jagielloniana iz Krakowa završile su na petoj poziciji, dok su druga posada Zagreba i djevojke Sveučilišta u Beogradu doveslale na začelju.

"Moramo priznati kako prije utrke zbog valova nismo puno očekivale, vodile smo se uz rečenicu "Tko preživi - pričat će", i onda kada je trka krenula sve se nekako otvorilo. Djevojke Oxforda i Cambridge-a očekivano su se odvojile, ali i mi smo imale baš dobar start i tu smo znale da smo treće. Zaista smo u svakom zaveslaju samo uživale", rekle su brončane Ivana i Leonora sa Sveučilišta u Splitu i nadodale kako je bilo jako teško oformiti posadu te kako su u tome ustrajale posljednje četiri godine. Odmah su najavile osvajanje titule i zakazale svoje alarme za točno godinu dana.

Tradicionalno, program posljednjeg dana Međunarodne veslačke regate Sveti Duje zaključuje se revijalnim utrkama, od kojih je jedna dobro poznata Utrka Legendi, ove godine teška s preko 10 olimpijskih i 25 svjetskih medalja. Organizatori najavljuju kako se sutrašnja utrka, zbog najave lebićade, neće održati na drevnoj lokaciji splitske Rive, već će svi oni koji su propustili današnji veslački dan imati novu priliku za uživanje i pronalazak svojega mjesta pod Suncem na Spinutu. Spremite se, program počinje u 11 sati, i uživajte "na Gusara".

 Foto: Mislav Alajbeg / Regata Sveti Duje

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!