Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
4.4.2023.
Dvadeset pet godina Umjetničke akademije u Splitu - Impresivna postignuća usprkos brojnim izazovima Galerija slika
proslava-obljetnice-umas,-foto-Eleonora-Matijašević.jpg proslava-obljetnice-umas,-foto-Luna-J.-Stamenković-.jpg proslava-obljetnice-umas,-foto-Petri-Summanen-.jpg proslava-obljetnice-umas,-foto-Tomislav-Miletić-Rottoloni.jpg proslava-obljetnice-umas,-foto-Viktor-Popović.jpg proslava-obljetnice-umas.jpg

Ciljevi

  • Cilj 4
  • Cilj 11
  • Cilj 17

Umjetnička akademija u Splitu osnovana je 1997. godine i jedina je akademija Sveučilišta u Splitu. Četvrt stoljeća postojanja (1997. – 2022.) trebalo je primjereno proslaviti. Kao prodekanica za umjetnost, znanost, međunarodnu suradnju i ECTS, preuzela sam brigu o prikupljanju podataka o događanjima koje nastavnici i studenti organiziraju pod okriljem Akademije te o izradi programa mjesečnih događanja. Ti su programi omogućili publici, ali i nama samima, da prvi put na jednome mjestu dobije(mo) uvid u Akademijinu umjetničku (i znanstvenu) produkciju.

Tijekom slavljeničkog razdoblja, koje je trajalo od studenoga 2021. do prosinca 2022., održano je oko 120 događanja: izložbi, koncerata i muzičkih festivala, predstava i javnih čitanja, filmskih projekcija, radionica i majstorskih seminara, konferencija i skupova, javnih predavanja gostujućih nastavnika i stručnjaka i dr. Popis događanja i njihovi sažeti opisi objavljeni su na mrežnim stranicama Akademije. Sva su događanja održana pod obljetničkim znakom Akademije – logotipom koji je izradio student dizajna vizualnih komunikacija Boris Pehar u okviru natječaja koji je bio otvoren za sve studente Akademije.

Budući da je u svako događanje uloženo puno truda, entuzijazma i ljubavi, nepravedno je posebno izdvajati ijedno od njih. Ipak, ne mogu ne spomenuti dva događanja koja su bila posvećena jubileju i organizirana na razini Akademijinih odjela: svečani koncert studenata solista s orkestrom Hrvatskog narodnog kazališta Split, koji je priredio Odjel za glazbenu umjetnost, i skupna izložba 'Prisustvo i vidljivost', koju je organizirao Odjel za likovne umjetnosti, a koja je publici predstavila radove dijela završenih studenata tog odjela – umjetnika i autora koji danas i dalje aktivno i zapaženo rade.

Brojka od 120 događanja u slavljeničkom programu djeluje impresivno, osobito ako se u obzir uzmu dvije činjenice: da Akademija u svom budžetu ne osigurava sredstva za umjetničku djelatnost te da prostorno-tehnički resursi kojima raspolaže nisu ni adekvatni niti dostatni. Iz sredstava Akademije, naime, financira se samo izdavačka djelatnost, pa se za realizaciju izložbi, filmova, koncerata, predstava i drugih aktivnosti nastavnici moraju prijavljivati na natječaje za javne potrebe u kulturi.

Svoju dvadeset petu godišnjicu Akademija je dočekala (i dalje) rascjepkana na nekoliko lokacija, u zgradama koje joj inicijalno nisu bile namijenjene i koje je teško prilagoditi specifičnim oblicima umjetničke nastave. Akademija nema vlastiti prostor za prezentaciju stvaralaštva likovnih/vizualnih umjetnika. U slavljeničkoj je godini pri Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija inaugurirana Galerija CRTL-Z (riječ je o u prostoru u kojemu je nekoć djelovala galerija Bez naziva – umjetnički projekt pokrenut u okviru 38. Splitskog salona), no taj je izložbeni prostor prvenstveno posvećen promociji dizajnerskog stvaralaštva i može primiti samo izložbe manjeg opsega. Tri prostora koji se koriste za glazbeno-scenske izvedbe – Scena A u Akademijinoj zgradi u Zagrebačkoj ulici, tzv. velika dvorana u tvrđavi Gripe i glazbena dvorana u zgradi Odjela za glazbenu umjetnost – nemaju prikladne pozornice i gledališta, profesionalno ozvučenje i rasvjetu, popratne prostorije... "Kino UMAS" zvučni je naziv za prostoriju/učionicu u tvrđavi Gripe namijenjenu prezentaciji studentskih filmova koja može primiti svega tridesetak ljudi. Problem prostora za prezentaciju svog umjetničkog stvaralaštva Akademija kompenzira kroz suradnju s kulturnim, obrazovnim i drugim institucijama u Splitu, ali i šire. Na realizaciji obljetničkih aktivnosti, primjerice, nastavnici su surađivali s Hrvatskim narodnim kazalištem Split, Hrvatskim domom Split, Centrom za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata, Sveučilišnom galerijom, Multimedijalnim kulturnim centrom Split, da spomenem samo neke ustanove.

Veliki izazov predstavlja i to što Akademija nema službu koja bi se bavila organizacijom i tehničkom produkcijom događanja. Za takvo što doista je potrebna služba, odnosno veći tim ljudi, jer se radi o velikom broju specifičnih aktivnosti. Naime, nije isto organizirati kazališnu predstavu ili znanstveni skup, likovnu izložbu ili filmski festival. Sve organizacijske i tehničke, pa i financijske poslove – od prijavljivanja na javne natječaje do pronalaženja institucionalnih partnera, od tehničke produkcije događanja do podnošenja financijskih izvještaja – obavljaju nastavnici koji su nositelji aktivnosti. Akademija nema ni zaposlenika koji bi se bavio odnosima s javnošću i koji bi promovirao događanja koja se održavaju pod njezinim okriljem. Nastavnici su stoga primorani sami privlačiti publiku na svoja događanja, osim ako za partnera nemaju neku veću kulturnu instituciju s PR službom.

Prepreka je, dakle, mnogo, ali postignuća se zbog toga čine još značajnijima. Događanja koja su realizirana u slavljeničkom razdoblju, promovirana putem mjesečnih programa i obilježena obljetničkim logotipom, podignula su razinu vidljivosti Akademije. Nadam se da su učinila vidljivi(ji)m i doprinos Akademije bogatstvu i kvaliteti umjetničkog, kulturnog i društvenog života grada Splita, ali i drugih mjesta u Hrvatskoj. Možda to potakne mjerodavne osobe i institucije da se snažnije angažiraju oko rješavanja Akademijina "stambenog" pitanja, odnosno osiguravanja primjerenih uvjeta za naše umjetničko i znanstveno stvaralaštvo, i njegovu javnu prezentaciju.

Ovo je skraćena verzija članka "U znaku dvadeset pete obljetnice – crtica za povijest Umjetničke akademije u Splitu", koji će biti objavljen u prvom broju Zbornika Umjetničke akademije u Splitu 1/2022.

Piše: Sagita Mirjam Sunara/Universitas 

Foto: Eleonora Matijašević; Luna J. Stamenković; Petri Summamen; Tomislav Miletić Rottoloni; Viktor Popović

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!