Kultura i umjetnost

Samostalna izložba vizualnog umjetnika Matka Trebotića u povodu proslave Dana Sveučilišta

Samostalna izložba vizualnog umjetnika Matka Trebotića otvorit će se u ponedjeljak 15. lipnja u 19 sati u Sveučilišnoj galeriji Vasko Lipovac, R. Boškovića 31. Izložba pod nazivom "U svjetlu" organizirana je povodom proslave Dana Sveučilišta u Splitu na kojoj će se Matku Trebotiću dodijeliti počasni doktorat, i ona predstavlja vrijedan doprinos izlagačkom programu Galerije. Radi se o slikarskim radovima u kombiniranoj tehnici na platnu velikih formata, nastalih  u proteklih nekoliko mjeseci te će prvi put biti izlagani i predstavljeni splitskoj publici. 

Matko Trebotić obilježio je pola stoljeća svog umjetničkog rada, dobitnik je brojnih društvenih  nagrada i priznanja u Hrvatskoj i inozemstvu te zauzima istaknuto mjesto u hrvatskoj  umjetnosti, a ovo je njegova 153 samostalna izložba.  

Rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr.sc. Dragan Ljutić otvorit će izložbu, a predstavit će ju kustos izložbe povjesničar umjetnosti Branko Francesci, a poseban dodatak katalogu izložbe je i tekst doc. dr. sc. Enesa Quiena. Izložba će biti otvorena do 26. lipnja 2020.

Iz teksta kataloga izložbe kustosa Branko Franceschi  
(…)Ovom trajnom srazu intimnog i javnog, po kojem se ravnaju plime i oseke umjetničke karijere, Trebotić je u Sveučilišnoj galeriji Vasko  Lipovac odgovorio meditativnim nizom kompozicija kojima suvereno, s lakoćom i jasnoćom metijerskog iskustva određuje mentalne obrise svog i našeg kulturološkog krajolika. Riječ je o trenutnoj manifestaciji  projekta kojeg je započeo davno, sedamdesetih godina prošlog stoljeća, navoženjem bračke zemlje u tloris srednjovjekovne crkvice izveden na podu galerije u Düsseldorfu. Pedeset godina kasnije, grandiozne ambijentalne geste napušta u korist tihog toka slikarske materije i znakova koji se s istovjetnim intenzitetom, naizgled bez kraja i početka, u stvaralačkom automatizmu kondenziraju i raspršuju u zadovoljstvu zapisivanja kozmički određenog umjetnikovog sada i ovdje.(…) 

Iz teksta kataloga izložbe doc.dr.sc. Enesa Quiena 
(…)Univerzalna, kozmička umjetnost kakva je Trebotićeva slikarska umjetnost nastaje u čovjekovom umu, u njegovim reakcijama na svijet, a ne u samom vidljivom svijetu. Upravo zato što je umjetnost umni koncept, takvo je predstavljanje prepoznatljivo po stilu, odnosno umjetnikovu načinu rada. U potpunoj stvaralačkoj slobodi trpi svu težinu slikarskog poziva. Zaokupljen nekim unutarnjim problemom godinama je istraživao živeći u nadi da će naći rješenje koje, spoznao je, ne postoji, jer je slikarstvo stalna otvorenost, stalna mijena i nemir. Neumorni je radnik, slika u ritmu disanja. Slikarstvo mu je dijaloški Drugi, s jakom unutarnjom moći. Slikarstvo mu nema faze, lišeno je vremenskog predznaka, zapravo je bezvremensko i svevremensko.

O autoru: 
Matko Trebotić (1935., Milna, Brač) diplomirao je 1961. godine na beogradskom Arhitektonskom fakultetu. Tijekom 1971. i 1972. godine pohađao je u Essenu kod profesora Hermanna Schardta kao Meisterschüler poznatu Folkwangschule. Od 1970. intenzivno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu na više od stotinu samostalnih i tri stotine skupnih izložaba. O njegovom je djelu tiskano više monografija, a radovi mu se nalaze u mnogim domaćim i stranim zbirkama i muzejima. Povremeno se bavi prostornim instalacijama, kao i kazališnim i televizijskim scenografijama. Za kazališta u Splitu, Dubrovniku, Rijeci i Šibeniku oslikao je svečane zastore kao jedinstveni projekt nazvan “Jadranski poliptih”. Dobitnik je brojnih priznanja za svoj umjetnički rad u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

Vezani dokumenti