Kultura i umjetnost

Otvorena izložba Oblik, gesta, trag u Sveučilišnoj galeriji Vasko Lipovac

Izložba akademske kiparice Hane Lukas Midžić i akademske slikarice Ivane Gagić Kičinbači Oblik, gesta, trag svečano je otvorena 17. srpnja u Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“.

Večer je započela je glazbenim uvodom skladbom Tomislava Kalebića Ex(am)it koju je izveo  Mandolinski sastav Sanctus Domnio pod ravnanjem maestra Vladimira Lukasa.

Izložbu je predstavio kustos Ivor Igrec, koji je u kratkom osvrtu dao vlastiti doživljaj izložbe .

Izložba postavljena na oba kata Galerije rezultat je dugogodišnje suradnje dviju autorica. Iako su autorice potpuno različite u svom medijskom izražavanju, zajednička i vidljiva je generacijska povezanost prilikom istraživanja vlastitih životnih procesa, vlastitog postojanja kao i akademsko obrazovanje u stvaranju vlastitih radova. Akademska kiparica Hana Lukas Midžić u svojim skulpturama izlazi izvan okvira tradicionalne skulpture, njeni radovi pričaju njenu priču koja može biti i vaša, vješto prenosi vlastitu  životnu  emociju, sociološka stanja  u materijal bilo da se radi o drvu, prozirnom najlonu, pločicama, kamenju.

Raznolikost kod zagrebačke umjetnice Ivane Gagić Kičinbači se proteže od oblika crteža, preko grafičkih listova, do svjetlosnih grafičkih kompozicija koje su zapravo ručno otisnuti drvorezi u drvenim okvirima i osvjetljeni led rasvjetom. Unutar radova, koji su na razini forme svedeni na minimalizam istih likovnih vrijednosti, autorica ima za cilj svođenje istih na elementarno i idealno uz krajnju redukciju kolorita.

Priča s početka postavljena na središnji zid Galerije sastavljena od šest velikih listova u tehnici tuša  koji padaju s vrha zida privlače pozornost svojom impozantnom veličinom kao i promišljenom apstraktnom kompozicijom. Na njima je vidljiva slikarska raznolikost, slobodan stil  koji  je u kontrastu sa ostalim djelima (grafikama),kojim se još dodatno potvrđuje  vještina i talentiranost koju posjeduje ova  suvremena umjetnica.  

Ovom prilikom autorice su zahvalile publici kao i organizatorima Sveučilištu u Splitu. Nakon što je Hana Lukas Midžić pokrenula vodu u svojoj skulpturi Moždana fontana voditeljica Galerije Helena Trze Jakelić izložbu je proglasila otvorenom.

Druženje i razgovor o izvedbi s umjetnicama Hanom Lukas Midžić i Ivanom Gagić Kičinbabi nastavilo se u subotu u jutarnjim satima .

Posebna gošća u Galeriji, plesno scenska umjetnica Kristina Lovrić, kroz vlastiti scenski pokret dala je jedinstveno viđenje vlastitog promišljanja same izložbe. Desetominutnom plesnom izvedbom, Kristina Lovrić pokazala je način na koje tijelo može komunicirati sa srodnim umjetničkim izričajima. Samu plesnu izvedbu započela je ispred slike Priča s početka, nakon toga uspostavlja odnos intimizirajući samu priču izložbe izražajnim tjelesnim pokretima unutar Galerije. Sugestivnim promišljenim pokretom djeluje na publiku , a svoju izvedbu završava ispred skulpture Drvena , gdje uspostavlja i izravan dodir sa samim materijalom djela,  piljevinom, koja joj prolazi kroz ruke simbolizirajući osipanje i krhkost samog životnog postojanja .

Izložba ostaje otvorena do 31. srpnja, a može se pogledati u radnom vremenu Galerije od 9:00 do 12:00 i od 17:00 do 20:00.