Studentski život

Svečano potpisani ugovori o financiranju studentskih projekata iz nenatječajnih sredstava

Rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Dragan Ljutić i studenti nositelji projektnih aktivnosti (predstavnici studentskih udruga i pojedinci) potpisali su u četvrtak 5. ožujka Ugovore o dodjeli nenatječajnih sredstava ostvarenih iz upisnina studenata Sveučilišta u Splitu u akademskoj godini 2019./2020.

Za 8 projekta u području ZNANOSTI I TEHNOLOGIJE dodijeljeno je  731.232,32 kn, za 12 projekata  u KULTURI, UMJETNOSTI I MEDIJIMA 583.546,60 kn te za 5 projekata u području SPORTA 731.414,20 kn.

Riječ je o sredstvima u ukupnom iznosu od ukupno 2.046.193,12  kuna koja su prema Pravilniku o raspodjeli sredstava iz upisnina Sveučilišta u Splitu dodijeljena studentskim udrugama za financiranje studentskih projekata u tri područja: znanost i tehnologija, kultura, umjetnost i mediji te sport.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i prorektori Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Goran Kardum, prorektor za nastavu,  prof.dr.sc. Tomislav Kilić, prorektor za poslovanje, prof.dr.sc. Leandra Vranješ Markić, prorektorica za znanost i inovacije, izv. prof. dr. sc. Željko Radić, prorektor za pravne poslove, te Mateo Marušić, predsjednik Studentskog zbora.

Kroz ovakve aktivnosti se najbolje vidi koliko je veliko i snažno splitsko sveučilište. Financiranjem studentskih projekata podižemo studentski standard i to u svim područjima od znanosti, preko kulture, umjetnosti i medija do sporta – kazao je rektor Ljutić istaknuvši kako se sveučilište, bez obzira na to što je svrstano među ponajbolja svjetska sveučilišta, ne smije uljuljati već kontinuirano raditi na unaprijeđenu kvalitete.

Potporom realizaciji studentskih projekata, prema riječima rektora, mladim ljudima se pruža prilika da iskažu svoju kreativnost i inovativnost, a to rezultira kvalitetnim projektima, važnim za cijelo Sveučilište.

Osim nenatječajnih sredstava, studenti će moći financirati svoje projekte i natječajnim sredstvima iz upisnina te naposljetku putem natječaja Studentskog zbora. Zahvaljujući tome mnogi će se kvalitetni projekti moći realizirati, studenti će steći naviku pisanja i recenziranja projekata što će im biti itekako korisno kada se kasnije budu prijavljivali na EU projekte – kazao je Mateo Marušić, predsjednik Studentskog zbora.

O projektima su govorili i studentica Manuela Mirt predstavnica udruge SKAC_ST, Slaven Damjanović  iz udruge Udruga Internet stvari te Antonio Župan, predstavnik Studentskog sportskog sveučilišnog saveza.

Ranije su se studentski projekti financirali jedino sredstvima Studentskog zbora, stoga je odluka Senata i Uprave Sveučilišta da se financiraju i iz sredstava ostvarenih od upisnina, značajno podigla kvalitetu studentskog standarda.