Održana svečana inauguracija rektora Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Dragana Ljutića

Svečana inauguracija rektora Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Dragana Ljutića održana je u srijedu 24. listopada u amfiteatru Medicinskog fakulteta. 

Srdačne čestitke rektoru Ljutiću i Sveučilištu u svojim pozdravnim govorima uputili su predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović akademik Davorin Rudolf, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik  Zvonko Kusić, predsjednica Rektorskog zbora prof. dr. sc. Dijana Vican, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, državna tajnica Ministarstva znanosti i obrazovanja prof. dr. Branka Ramljak i gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara.

Svečanosti su nazočili i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar zdravstva Milan Kujundžić, saborski zastupnik Petar Škorić, Petroslav Sapunar, predsjednik Županijske skupštine, Igor Stanišić, predsjednik Gradskog vijeća, predstavnici crkvene i vojne vlasti, članovi Senata Sveučilišta u Splitu te Rektorskog zbora, bivši rektori i prorektori, professori emeritusi, dekani veleučilišta, nastavnici, studenti, zaposlenici, gradonačelnici i načelnici prijateljskih gradova i općina, predstavnici zakonodavne i sudbene vlasti, ravnatelji, direktori i uposlenici suradničkih institucija na kojima se odvija nastava našeg Sveučilišta te predstavnici znanstvenih, kulturnih i drugih institucija.

U svom obraćanju predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem na svečanoj inauguraciji novog rektora splitskog Sveučilišta, jednoj od najvažnijih i najpropulzivnijih ustanova visokoga obrazovanja u Republici Hrvatskoj, čiji studijski programi u međunarodnim okvirima postaju sve poznatiji i relevantniji u promoviranju znanstvene izvrsnosti i prenošenju znanja i vještina.

- Znanost i obrazovanje su javno dobro, ključ za postizanje i osobnog i društvenog i gospodarskog razvoja. Stoga želimo pridonijeti  tome da hrvatski sustav obrazovanja bude učinkovitiji, međunarodno konkurentniji, da pokreće gospodarstvo i društvo kao poveznica između obrazovanja, tržišta rada te da gospodarstvo bude osnaženo upravo u skladu s potrebama vremena u kojem živimo, a to je vrijeme četvrte industrijske revolucije u kojem su ključni aspekti digitalizacija, investicije, inovacije i konkurentnost – kazao je premijer najavivši povećanje ulaganja u znanost i visoko obrazovanje u 2019. godini za više od milijardu kuna.

Premijer je izrazio je zadovoljstvo uspješnošću splitskoga sveučilišta kazavši da će u svom djelovanju imati snažnu podršku Vlade.
"Sve to radit ćemo s punim uvjerenjem da smo partneri Sveučilišta koje se brzo razvija i koje je nakon izbora dobilo novog rektora, čovjeka kojeg poznajem cijeli život, ne samo uvaženog liječnika, priznatog znanstvenika, profesora i sposobnog menadžera, nego, prije svega, dobrog čovjeka", kazao je Plenković.

O povijesti i razvoju Sveučilišta na svečanosti je govorio prof.dr.sc. Marko Trogrlić ugledni povjesničar s Filozofskog fakulteta ta na taj način dao prikladan uvod u najsvečaniji trenutak, predaju insignija rektorske časti.

Tako je prof.dr.sc. Šimun Anđelinović, rektor u mandatu 2014. -2018., nakon prigodnog govora, predao rektorski lanac novom rektoru prof. dr. sc. Draganu Ljutiću.
U svom nastupnom govoru rektor Ljutić  je stavio naglasak na stvaranje boljih uvjeta za studente, te podizanje međunarodne vidljivosti i internacionalizaciju Sveučilišta.

- Dolazim na dužnost koju osobno shvaćam vrlo časno i odgovorno. Program smo planirali vrlo studiozno jer je naša pozicija najodgovornija pozicija, mi trebamo biti odgovorni uz jasne kriterije. Ono što je važno jest uključivost, transparentnost, kontinuitet rada i stvaranja na našem Sveučilištu jer bez kolega koji su utkali svakodnevicu svoga rada u naš znanstveni, nastavni i stručni napredak ne bi bilo ni ovog Sveučilišta – kazao je rektor Ljutić ustvrdivši da nema daljnjeg rasta i bez potpore Vlade RH i resornog ministarstva i Vlade, kao i lokalne zajednice. 
- Hvala svima što se došli, moje srce je veliko, uljepšali ste ovaj dan ne samo meni, nego i našem Sveučilištu, jer odavde ide jedna čvrsta poruka – poruka podrške, ne samo lokalne sredine, ne samo Županije, Akademije znanosti, svih nas ponaosob, nego i kroz riječi premijera poruka države da stoji uvijek uz naše Sveučilište, da ima snage saslušati naše argumente za i protiv, ali ne samo uz naše, nego uz sva naša sveučilišta i da iznad svega poštuje autonomiju – kazao je rektor Ljutić.

Također, rektor je predstavio svoj prorektorski tim prof. dr. sc.Tomislava Kilića, prorektora za poslovanje, prof. dr. sc. Leandru Vranješ Markić, prorektoricu za znanost i inovacije, prof. dr. sc. Đurđicu Miletić, prorektoricu za međunarodnu suradnju, izv. prof. dr. sc. Gorana Karduma,  prorektora za nastavu i izv.prof. dr. sc. Željka Radića, prorektora za pravna poslove i razvoj ljudskih potencijala.

U umjetničkom dijelu programa sudjelovali su Akademski pjevački zbor „Silvije Biombardelli“, kalpa Šufit i Gudački kvartet u sastavu Ana Tošić D'Ambra, Damiano Cosimo D'Ambra, Ivor Ivančić i Sunčana Tušek.