U povodu blagdana Sv. Duje sjednica Rektorskog zbora održana u Splitu

U povodu proslave blagdana Sv. Duje, zaštitnika grada Splita, u ponedjeljak 6. svibnja, na poziv rektora prof.dr.sc. Dragana Ljutića, održana je 5. sjednica Rektorskog zbora u vijećnici „Don Frane Bulić“ u Sveučilišnoj knjižnici.

Na sjednici je gostovao i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji je tom prigodom s rektorima hrvatskih sveučilišta potpisao Sporazum o međusobnoj suradnji. Sporazum obuhvaća poticanje znanstvenog istraživanja specifične kulturne i vjerske baštine te suvremenog života hrvatskoga iseljeništva, razvijanje postojećih i osmišljavanje novih studijskih programa s ciljem integracije i jačanja zajedništva Hrvata koji žive u i izvan Republike Hrvatske, osmišljavanje novih i podupiranja postojećih projekata razmjene studenata te postojećih znanstvenih i stručnih projekata, kao i donošenje posebne upisne kvote za pripadnike hrvatske nacionalne manjine i hrvatskog iseljeništva.

Sporazumom o suradnji Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Sveučilišta uspostavljaju okvir za učinkovitije promicanje očuvanja, jačanja i razvijanja znanstvenoga i obrazovnoga potencijala Hrvata koji žive izvan Republike Hrvatske, ali i Republike Hrvatske u cijelosti. Sporazumom o suradnji potiče se povratak Hrvata u domovinu Hrvatsku i stvaranje pozitivnog društvenog ozračja za ostanak mladih u domovini, čime se dugoročno jača demografski, gospodarski i opći napredak hrvatskoga društva – kazao je državni tajnik Zvonko Milas, uz jednoglasnu potporu rektora Sveučilita.

U uvodnom dijelu sjednice članovima Rektorskog zbora predstavljena je i mogućnost suradnje s kolegama u Trstu, europskoj prijestolnici znanosti 2020. godine. Prezentaciju, kojom su pozvali sve hrvatske znanstvenike, profesore i studente, da se uključe u njihov svestrani program obilježavanja Trsta kao grada znanosti, održali su Bruno Della Vedova, program menadžer Euroscience open foruma 2020 i Paolo Fornasiero sa Sveučilišta u Trstu.
Rektor Ljutić i predsjednica Rektorskog zbora prof.dr.sc. Dijana Vican su zahvalili iz kolegama i Italije na upućenom pozivu i izrazili potporu Rektorskog zbora svim nadolazećim aktivnostima koje će se odvijati u sklopu najavljenog programa.

Prigodom posjete splitskom sveučilištu rektori su sudjelovali i u proslavi blagdana Sv. Duje pa su tako u nedjelju pogledali utrku osmeraca legendi Splita, Oxforda i Cambridgea, dok su na sam blagdan sudjelovali u procesiji i svetoj misi na Rivi.