Održana svečana proslava Dana Katoličkog bogoslovnog fakulteta

Dan Katoličkog bogoslovnog fakulteta (KBF) svečano je proslavljen u četvrtak, 16. svibnja, u velikoj dvorani Nadbiskupskoga sjemeništa. Prigodnoj svečanosti prisustvovali su fra Marko Mrše, provincijal Franjevačke provincije Presvetog otkupitelja i veliki vicekancelar KBF-a, prorektori Sveučilišta u Splitu izv. prof. dr. sc. Goran Kardum i izv. prof. dr. sc. Željko Radić, čelnici sastavnica Sveučilišta u Splitu, predstavnici teoloških učilišta u Hrvatskoj, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije te brojni drugi uzvanici.

Prigodnim govorom uzvanicima se obratio fra Marko Mrše kazavši kako ova obljetnica potiče na promišljanje što je učinjeno u proteklom razdoblju te da Fakultet bude prepoznatljiv kao duša Sveučilišta. „Pred istinom treba stati, istina sili na poniznost i razmišljanje, istina otvara dubine bića i vječnosti, ne dopušta kompromise savjesti, želi ostati cijela i čista, samo takva može oslobađati, samo takva može mijenjati čovjeka“  ovaj citat kardinala Franje Kuharića, ustvrdio je fra Mrše, može biti moto Fakulteta za sve djelatnike i studente.

Prorektor Sveučilišta izv. prof.dr.sc. Goran Kardum je istaknuo kako je Katolički bogoslovni fakultet član složene obitelji akademskih institucija Sveučilišta u Splitu, koja broji približno 20 tisuća studenata  i 1700 djelatnika. Riječ je o složenom akademskom tijelu koje je odgovorno prema akademskoj zajednici i općoj javnosti.
- U tom kontekstu važna je uloga Katoličkog bogoslovnog fakulteta koje ima svoju dvojaku funkciju, prva je uloga promicanje humanizma i humanističkih djelatnosti, zajedno s drugim sastavnicama, dok je druga promicanje duhovnosti. Ove uloge pred KBF stavljaju značajnu odgovornost – ustvrdio je prorektor Kardum, poručivši svim promoventima KBF-a kako imaju poslanje pomoći i služenja drugima na duhovnoj, intelektualnoj, razini te im zaželio puno uspjeha u daljnjem radu.

- Sveučilište je za Katolički bogoslovni fakultet prije svega mjesto susreta Boga i čovjeka, stoga sveučilišna zajednica s pravom očekuje da KBF bude etička vertikala i duhovna oaza Sveučilišta te da se snažnije uključi u rad akademske i društvene zajednice – rekao je  prodekan doc. dr. sc. Ante Akrap, zamjenik dekana KBF-a.
U godišnjem izvješću  se osvrnuo na aktivnosti Fakulteta, odnosno njegovih djelatnika, među ostalim kazavši kako se intenzivno radilo na reformi Teološko - katehetskog studija i kanonskome utemeljenju  Teološko-katehetskog instituta.  Rezultat ovih aktivnosti je i promjena imena navedenog studija u Studij teološko-religijskih znanosti te usklađenost s brojnim smjernicama, pravilnicima, zakonima. Također, uz dosadašnji modul Vjeroučitelj/ica na ovom sveučilišnom diplomskom studiju, uvodi se novi – Odgajatelj/ica u učeničkim domovima i socijalnim ustanovama. Također, Fakultet je reformirao i poslijediplomske studije, a u svrhu pokretanje znanstveno-istraživačkih projekata osnovan je Ured za znanstveno-istraživačke projekte.