NOVI ISKORAK - SPLITSKO SVEUČILIŠTE DIO PRVIH 17 SAVEZA „EUROPSKIH SVEUČILIŠTA“

Sveučilište u Splitu je, prema listi koju je 26. lipnja objavila Europska komisija, među odabranim visokoškolskim ustanovama koje će biti dio saveza Europskih sveučilišta. Odabrana sveučilišta bit će uzori ostalima u unapređivanju kvalitete, uključivosti i konkurentnosti europskog visokog obrazovanja te jačanju mobilnost studenata i osoblja.

Od 54 zaprimljene prijave(300 sveučilišta)  odabrano je tek 17 alijansi koja uključuju 114 visokih učilišta iz 24 države članice, a na temelju procjene koju je provelo 26 nezavisnih vanjskih stručnjaka, uključujući rektore, profesore i istraživače, koje je imenovala Komisija. Sveučilište u Splitu član je alijanse pod nazivom Europsko sveučilište mora (SEA-EU), zajedno sa sveučilištima u Cádizu, Bretanji, Kielu, Gdanjsku i Malti. 

Za pojedine aktivnosti u svakoj zemlji, predviđena je suradnja s pridruženim partnerima koji uglavnom uključuju institute, državna i lokalna tijela, udruge te poduzeća. U Hrvatskoj su to: Institut za oceanografiju i ribarstvo, Hidrografski institut Republike Hrvatske, Ericsson Nikola Tesla,DIV grupa, Invento Capital Partners, Splitsko-dalmatinska županija,Erasmus Student Network Hrvatska.

Za odabrane alijanse dostupan je proračun od ukupno 85 milijuna eura, a za alijansu  SEA-EU u kojoj je splitsko sveučilište odobreno je  5 milijuna eura  u naredne tri godine kako bi započeli s provedbom svojih planova i otvorili put drugim visokoškolskim ustanovama diljem EU-a.

Vizija SEA-EU alijanse je postati međunarodna referentna točka rješavanja izazova mora i pomorstva kroz izvrsnost u istraživanju zasnovanom na kreativnosti i inovativnosti, a utemeljena je u Europi kao pomorskom kontinentu i moru kao simbolu otvorenosti i hiperpovezanosti.  Krećući od zajedničke morske i pomorske izvrsnosti i tradicije uključena sveučilišta povezat će se u svim područjima djelovanja.  Cilj alijanse je stvoriti zajedničke studije na preddiplomskoj i diplomskoj razini, doktorske škole, zajedničku infrastrukturu i upravljanje istraživanjem i znanjem, te provesti više od 3.000 mobilnosti studenata i osoblja. Sveučilište u Splitu bit će vodeći partner radnog paketa koji spaja sveučilište, javni i poslovni sektor s naglaskom na odgovornost za društvo i okoliš.

Priprema ovog projekta trajala je četiri mjeseca, a sudjelovalo je više od 50 profesora, stručnih djelatnika i studenata sa Rektorata i svih sastavnica. To je rezultiralo izvanrednom prilikom Sveučilišta u Splitu  za značajan iskorak u kvaliteti i međunarodnoj konkurentnosti, na korist svih njegovih studenata i zaposlenika.

Europska sveučilišta su transnacionalni savezi visokoškolskih ustanova iz cijele EU koje dijele dugoročnu strategiju i promiču europske vrijednosti i identitet. Jedan od ciljeva inicijative je  okupiti novi naraštaj kreativnih Europljana, koji mogu surađivati na različitim jezicima, preko granica i u okviru različitih disciplina, kako bi se u Europi olakšalo suočavanje s velikim društvenim izazovima i nedostatkom vještina.

Europska sveučilišta postat će međusveučilišni kampusi oko kojih se studenti, doktorandi, zaposlenici i istraživači mogu nesmetano kretati. Oni će udružiti svoju stručnost, platforme i resurse kako bi pružili zajedničke nastavne planove i programe ili modele koji pokrivaju različite discipline. Ovi kurikulumi će biti vrlo fleksibilni i omogućit će studentima personalizirati svoje obrazovanje, birajući što, gdje i kada studirati i dobiti europsku diplomu. Europska sveučilišta također će doprinijeti održivom gospodarskom razvoju regija u kojima se nalaze, jer će njihovi studenti blisko surađivati s tvrtkama, lokalnom zajednicom, profesorima i istraživačima kako bi pronašli rješenja za izazove s kojima se njihove regije suočavaju.

PRIOPĆENJE EUROSPKE KOMISIJE 

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-19-3389_en.htm