Nastupna predavanja

Predstavljena knjiga ministra Barišića "Ideal vladavine puka - Uvod u filozofiju demokracije"

Predstavljanje knjige autora prof. dr. sc. Pave Barišića, ministra znanosti i obrazovanja , "Ideal vladavine puka - Uvod u filozofiju demokracije" u izdanju Hrvatskoga filozofskog društva i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu održano je u utorak, 20. prosinca, u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu.

Riječ je o knjizi nastaloj sistematiziranjem i prilagodbom uglavnom ranije objavljenih tekstova, odnosno o sveučilišnom udžbeniku za kolegij Filozofija demokracije Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta u Splitu. Kako je istaknuo dekan te visokoškolske ustanove prof. dr. sc. Aleksandar Jakir, djelo je nastalo kao plod autorovog dugogodišnjeg bavljenja temeljnim pitanjem vladavine puka u okviru navedenog kolegija. Dekan Jakir je istaknuo  da ova knjiga usto, potvrđuje i važnost Filozofskog fakulteta kao jezgre znanstvenog i nastavnog rada iz područja društvenih i humanističkih znanosti , dodavši kako se tu obrazuju budući intelektualci te učitelji generacija koje dolaze te se u tom smislu smatraju posebno odgovornima za očuvanje kulturne materijalne i nematerijalne baštine, kao i za očuvanje nacionalnog i regionalnog identiteta. Kazao je kao u knjizi autor argumentirano raščlanjuje zašto odnos filozofije i demokracije nije nimalo idiličan, pomaže nam da budemo svjesniji korijena naše civilizacije te razlaže argumente potrebne da bismo bili u stanju zrelo rasuđivati o stvarnosti demokracije kakva nas okružuje.

U pozdravnoj riječi prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta u Splitu je iskazao posebno zadovoljstvo što je knjiga „Ideal vladavine puka“  nastala interakcijom  temeljnih djelatnosti koje se odvijaju na sveučilištima:  nastavnom, znanstvenom i stručnim radom, kazavši kako je svaka objavljena knjiga zapravo zapis našeg vremena i znanja, a s druge strane i svega što donosi akademski i sveučilišni rad. Posebno se pohvalno izrazio o nastavničkom radu ministra Barišića na Filozofskom fakultetu, profesoru koji svoje studente stimulira i potiče na razmišljanje. 

Knjigu su predstavili akademik Nenad Cambi, prof dr. sc. Mislav Kukoč, doc. dr. sc. Marita Brčić Kuljiš i sam autor.