Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
27.9.2022.
EUROPSKO PRVENSTVO U VATERPOLU:

Ciljevi

  • Cilj 4
  • Cilj 11

Petra Perković, Roko Rebić i Ružica Rimac studenti su Umjetničke akademije u Splitu. Roko dolazi iz Imotskog i upravo je završio preddiplomski dio studija. Petra dolazi iz Livna, a sada kreće na drugu godinu diplomskog studija, dok je Ružica iz Trogira i završila je drugu godinu diplomskog studija, te joj je preostala izrada diplomskog rada. Nedavno su sudjelovali u zanimljivu projektu izrade pehara za najbolje vaterpolistice i vaterpoliste u četiri kategorije na održanom Europskom prvenstvu u Spaladium Areni, na inicijativu Hrvatskog vaterpolskog saveza. Ružica je izradila pehar pobjednika (M i Ž), Petra pehar najboljega golmana (M i Ž), a Roko pehar najboljeg strijelca (M i Ž), kao i pehar najboljeg igrača (M i Ž). Studente je, kako bi izradili što bolje rješenje, od početka do kraja mentorirao doc. Đani Martinić, magistar kiparstva i voditelj kolegija Kiparstvo 3 i Kiparstvo 4 preddiplomskog studija na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu. Više o projektu kazala nam je Ružica Rimac.

Koja je pozadina ove priče, kako je uopće došlo do izrade pehara?

- U ovaj smo se projekt uključili na inicijativu našeg profesora Đanija Martinića koji je stupio u kontakt s Klesarskom školom na Braču i ravnateljicom gđom. Tamarom Plastić. To je bio interni natječaj između nas studenata gdje smo trebali ponuditi najbolja rješenja za pehar u nekoliko kategorija: pehar pobjednika, pehar najboljega golmana, pehar najboljeg strijelca i pehar najboljeg igrača. Dosta je studenata sudjelovalo u projektu, ali su na kraju ideje nas troje odabrane kao najbolja rješenja.

Tko je napravio koji pehar? Kako je došlo do ideje za izgled pehara, čime ste se vodili, što vas je inspiriralo?

- Gledajte, trebali smo naći rješenje kako napraviti stiliziranu formu koju kamen kao materijal može podnijeti. Svatko je radio za sebe, ali smo imali istu ideju što se tiče motiva. Kada pomislimo na vaterpolo kao sport, prvi motiv koji pada na pamet je voda. Ta voda u obliku vala je prisutna u sva tri pehara. U Rokovu radu je prikazana stilizacija u kojoj se ljudska figura vaterpolo sportaša koji puca pretvara u val. U Petrinu rješenju su prisutne dvije ljudske figure u obliku valova koje prikazuju trenutak kad strijelac puca, a golman brani. Ja sam napravila torzirajuću formu sa završetkom u obliku vala na kojemu se nalazi vaterpolo lopta. Na torzirajućem djelu su istaknuti dijelovi grada Splita.

Priča je išla u suradnji s Klesarskom školom Brač, na koji način?

- Već smo i prije surađivali s Klesarskom školom na Braču. Ovom prilikom je Hrvatski vaterpolo savez kontaktirao Klesarsku školu na Braču, gdje je škola preuzela zadatak za izradu nagrade za prvenstvo. Kako je klesarstvo zanat obrade kamena, školi je trebala naša pomoć u pronalasku najboljeg vizualnog rješenja. Kada smo imali gotove radove, profesori i ravnateljica iz Klesarske škole su kao žiri došli kod nas na kiparstvo vidjeti radove, te odabrati najbolje.

Cijelu priču vodio je prof. Đani Martinić? Na koji način vas je on vodio i mentorirao?

- Profesor Đani Martinić odigrao je veliku ulogu u ovom projektu. Uz to što nam je predstavio projekt, cijelo vrijeme nas je neumorno vodio i bio nam potpora. Približio nam je osjećaj kako je sudjelovati u natječaju te nas je na taj način pripremio na život nakon studija. Znao nam je dati kritiku, ali je bio široke ruke kad nam je trebala pomoć. Od nas je izvukao maksimum kako bi radovi na kraju bili što bolji. Vodio nas je od početka pa sve do kraja.

Posebna je čast što su pehari napravljeni od autohtonog dalmatinskog kamena, zar ne? Nakon što je sve završilo, kakvi su osjećaji?

- Smatramo da je velika čast što je prvenstvo održano u Hrvatskoj te što su pehari napravljeni od bračkog kamena. Trebamo predstaviti svoju zemlju onakvom kakva jest, prekrasnom ljepoticom punom prirodnih bogatstava, povijesne baštine, koju krasi prekrasno Jadransko more. Sve od navedenog je prisutno u peharima koje smo dizajnirali, ali najveća vrijednost se očituje u kamenu koji nije potrebno posebno opisivati, već samo gledati i diviti mu se.

A nama je iznimna čast što smo imali priliku biti dio ove priče. Lijepo je što nam je unutar studija pružena prilika sudjelovati u ovakvom natječaju, jer nas je na neki način pripremio na budući život nakon studija. A radost je još veća kada vidimo ishode. Nevjerojatno je bilo gledati kako se sportski uspjeh nagrađuje našim radovima. Strujili su osjećaji sreće i ponosa koji su sve više rasli kad smo dobili podršku od obitelji i bliskih ljudi. Stvarno nešto prekrasno.

Planovi za budućnost?

- Trenutno pažnju želimo usmjeriti prema razvijanju u kiparstvu. Cilj nam je što više razviti vještinu modeliranja, isprobati rad u što više materijala te kvalitetno naučiti pričati likovni jezik. Želimo što više iskoristiti akademiju u smislu upijanja znanja i vještina, kako bi nam poslije bilo lakše u našem stvaralačkom životu i na tržištu rada.

Piše: Mila Puljiz/Universitas

Foto: Joško Ponoš i Vladimir Dugandžić/CROPIX

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!