Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
26.10.2022.
Fortuna u Sveučilišnoj galeriji Galerija slika
DSC02264.JPG DSC02282.JPG DSC02294.JPG DSC02297.JPG DSC02320.JPG DSC02326.JPG DSC02328.JPG DSC02333.JPG DSC02334.JPG DSC02341.JPG DSC02349.JPG DSC02367.JPG

Ciljevi

  • Cilj 4
  • Cilj 17

Sinoć je Sveučilišna galerija u punom značenju pokazala kako izgleda kada jedna kuća ispunjava svoju viziju i misiju. Sinoć je Sveučilišna galerija podignula očekivanja za sva buduća umjetnička gostovanja ovog grada na jednu puno višu razinu. Galerija je sinoć prezentirala jednog umjetnika, obrazovala nove generacije, ali i još jednom potvrdila da splitsko sveučilište velikim koracima korača naprijed.

Obišavši svijet i tamo polučivši uspjeh, svom jeziku i kulturi koja ga je odgojila, vratio se nakratko Endi Pošković.

Endi Pošković možda i nije poznat splitskoj publici, no riječ je o renomiranom grafičkom umjetniku koji živi i radi u Americi. Usto se bavi i pedagoškom djelatnošću, predaje na Sveučilištu u Michiganu pri Centru za poljske studije, Centru za japanske studije i Centru za nove demokracije. Autor je koji izlaže diljem Europe, Azije i Amerike i, onima koji se bave grafikom, poznatiji je kao selektor međunarodnih grafičkih izložbi kao i manifestacija. Endi Pošković između svega nabrojanog, sjajan je sugovornik čije rečenice ruše granice i ostavljaju vas obasute emocijama.

Sinoć otvorena izložba "Fortuna" vizualna je cjelina koje objedinjuje užu selekciju grafika nastalih u prethodnih dvadeset godina rada, a sastoji se od tri grafičke serije, Majestic, Crossig i Dream. Vizualni rad Endija Poškovića poziva na različite utjecaje poput rane kinematografije, japanskih ukiyo-e grafika i europskih propagandnih plakata. Prolazeći kroz analogna i digitalna područja u svojoj kreativnoj praksi crtanja, grafike i animacije, Pošković istražuje prirodu kompozitnog narativa u kojem se vizualni označitelji, stvarni i izmišljeni, križaju kako bi oblikovali slike koje sugeriraju dihotomije, predlažući teme premještanja, transformacije i oživljavanja.

Izložbu je svojim dolaskom uveličao i prorektor za znanost i kvalitetu Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Igor Jerković pri tome naglasivši: "Izuzetno mi je drago što je s nama prof. Pošković, kojemu je ovo ujedno i prva velika izložba u Republici Hrvatskoj pa smo posebno počašćeni jer se to događa upravo u srcu kampusa. Također, posebno mi je zadovoljstvo reći da se Svučilište u Splitu i po svojoj umjetničkoj djelatnosti počinje prepoznavati na različitim svjetskim rangiranjima, a ovo događanje samo to potvrđuje."

Ana Čukušić, kustosica izložbe, osvrnula se na autorov rad: "Što se tiče sadržaja samih grafika, Endi Pošković ne nameće nama posjetiteljima neku specifičnu fabulu, već nam daje počeni impuls. On nam daje likove, daje nam prostor na temelju kojeg mi stvaramo svoje asocijacije i svoje pretpostavke od kojih kasnije izrađujemo radnju. Stoga, Endi Pošković daje kreativnu slobodu. Njegovi radovi sadržavaju participativan karakter, odnosno uključuju nas u proizvodnju značenja i u proizvodnju u konačnici stalnih grafika."

Vidno emocijama preplavljen autor iskazao je veliku zahvalnost svima koji su sudjelovali u organizaciji ove izložbe; "Zahvaljujem dekanu Umjetničke akademije, prof. Edvinu Dragičeviću, voditeljici Galerije, Heleni Trze Jakelić koja je besprijekorno radila na ovome projektu kao da će se dogoditi nešto vrhunsko, a i dogodilo se, zatim kustosici izložbe Ani Čukušić koja je progovorila o nekim temama o kojima ja razmišljam, ali ne znam kako ih uobličiti u riječi, te naravno studenticama koje rade u Galeriji koje su moj spori način rada i razmišljanja pretvorile u vrlo praktičnu logiku i postavile zajedno ovu izložbu na način koji je izuzetno profesionalan.

Ovo je suštinski prvo otvaranje u mom životu na prostorima gdje mogu govoriti svojim maternjim jezikom. Oduševljen sam i ne mogu pronaći riječi kojima bih to opisao.  Ja sam izvan sebe, lebdim."  iskreno i emotivno, zaključio je na kraju Endi Pošković.

Izložba ostaje otvorena do 14. studenoga.

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!