Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
3.5.2024.
Grad Split s okolicom domaćin Europskih sveučilišnih igara 2028. Galerija slika
AM_2028Split-08.jpg AM_2028Split-05.jpg AM_2028Split-01.jpg AM_2028Split-07.jpg AM_2028Split-04.jpg AM_2028Split-03.jpg AM_2028Split-02.jpg AM_2028Split-06.jpg

Grad Split sa svojom okolicom bit će domaćin devetom izdanju Europskih sveučilišnih igara, najvećeg višesportskog događaja svjetskog i europskog akademskog sporta u 2028. godini - najavljeno je to na konferenciji za medije održanoj u petak, 3. svibnja u amfiteatru splitskog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, na kojoj su se medijima redom obratili rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić, glavni tajnik Hrvatskog akademskog sportskog saveza Nikola Vincetić, gradonačelnik Grada Splita Ivica Puljak, župan Splitsko-dalmatinski Blaženko Boban te ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. Konferencija je sazvana povodom nedavnog dobivanja domaćinstva 9. Europskim sveučilišnim igrama, što je hrvatska delegacija ostvarila 20. travnja u portugalskom Aveiru kada je na sastanku Izvršnog odbora Europskog akademskog sportskog saveza (EUSA) pobijedila kandidature turskoga grada Manise te španjolske Granade.

„Mene je zaista impresionirao dolazak na nacionalnu završnicu akademskog sporta u Hrvatskoj prije godinu dana u Poreču. Od tada ta me impresija još nije pustila. Posljednjih godinu dana, moji suradnici i ja, radili smo na tome da dovedemo Europske sveučilišne igre u Split. Sve ovo sam prezentirao i ministrici i Vladi Republike Hrvatske, na čelu s premijerom, što je na kraju rezultiralo njihovom značajnom podrškom. Godinu dana rada rezultiralo je uspjehom - dobili smo Igre, i mislim da je to predivno za naš Split i Sveučilište. Zahvaljujem svojim suradnicima, Vladi RH, Ministrici, Županu i Gradonačelniku našega grada, a posebno premijeru Andreju Plenkoviću. Split, kao najsportskiji grad na svijetu, upravo ovo i zaslužuje“, ponosno je u uvodu kazao domaćin Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, posebno naglasivši jačanje međunarodne prepoznatljivosti Splita kao europskog akademskog središta, kao i poboljšanje studentskog standarda za sve splitske studente.

Najveći višesportski događaj u Hrvatskoj

Europske sveučilišne igre (ESI) održavat će se tijekom dva tjedna u srpnju 2028. godine, a okupit će više od pet tisuća natjecatelja s oko 400 sveučilišta iz 40-ak europskih zemalja koji će se natjecati u dvadeset i četiri sporta, a kroz dva će tjedna održavanja događaja u Splitu upisati više od 60 tisuća noćenja.

Podršku kandidaturi i organizaciji pružilo je resorno Ministarstvo turizma i sporta, na čelu s ministricom Nikolinom Brnjac, koja je istaknula ponos i zadovoljstvo radom krovnog nacionalnog akademskog sportskog saveza: „Hrvatska je, po drugi puta u povijesti dobila domaćinstvo ovog natjecanja, uz veliku podršku Vlade, koja je odmah stala uz ovu kandidaturu i osigurala za to milijun eura. To je samo prirodan slijed onoga što činimo od prvog dana svog mandata u kojem smo prepoznali važnost akademskog sporta, i sporta općenito, te smo ove godine za njih donijeli rekordan proračun. Uz ulaganja na nacionalnoj razini, Vlada je prepoznala i potrebu pomoći na lokalnoj razini te je započela i sustavno povećavala izdvajanja za lokalnu sportsku infrastrukturu, programe lokalnog sporta, sport djece i mladih, koji sufinanciramo dodatno kroz županijske sportske zajednice, kao i velike sportske manifestacije, projekte i programe, posebice u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji!“

Sportska natjecanja održavat će se i u splitskoj okolici

Potencijalni sudomaćini Europskih sveučilišnih igara uz Split su gradovi i općine Dugopolje, Kaštela, Klis, Makarska, Omiš, Podstrana, Sinj, Solin, Trogir i Vrlika, koji će ugostiti natjecanja u različitim sportovima na otvorenom i zatvorenom, kao i na vodi (Peručko jezero na kojemu će po prvi puta zaveslati međunarodne sveučilišne veslačke posade) te tako svijetu poslati predivnu sliku iz Dalmacije što posebno raduje župana Splitsko-dalmatinske županije, Blaženka Bobana: “Domaćinstvo Europskih sveučilišnih igara 2028. u Splitu predstavlja ne samo sportski spektakl, već i priliku za nas da pokažemo svijetu našu izvrsnost i gostoljubivost. Kroz ovaj projekt, mi gradimo mostove između kultura, promoviramo zdrav život i potičemo akademsku suradnju na europskoj razini. Odluka Europskog akademskog sportskog saveza da nam povjeri ovu čast svjedoči našoj predanosti pa se posebno radujem što ćemo zajedno ostvariti nezaboravno iskustvo za sve sudionike. Ovo je prilika da pokažemo kako se može surađivati bez obzira na razlike, kako bismo zajednički stvorili atmosferu u kojoj svaki sudionik može osjetiti dobrodošlicu i uvažavanje. Posebno moram naglasiti kako zahvaljujući podršci Vlade Republike Hrvatske ulažemo u razvoj sportske infrastrukture koja će nas učiniti ponosnima domaćinima ovog spektakla, ali će ostati na korištenje i našim mladim naraštajima sportaša!”

Obnova stare i izgradnja nove infrastrukture kao najveće naslijeđe

Organizacija Europskih sveučilišnih igara 2028. godine u Split za jedan od glavnih ciljeva ima dugoročno podizanje razine dostupnosti smještajnih kapaciteta u splitskim studentskim domovima s postojećih 1400 na oko 2600 kreveta. Pritom se u prvom planu ističu dva nova studentska doma na kampusu Visoka, dok se u smislu sveučilišne sportske infrastrukture ističe projekt Zapadni Kampus, koji je zamišljen kao jedinstvena sportsko-rekreacijska multifunkcionalna zona. Uz infrastrukturu koja je u prvom planu u budućnosti namijenjena i ostaje studentima, korist od organizacije Igara u Splitu imat će i brojni sportski objekti koji su izgrađeni povodom domaćinstva Mediteranskim igrama, a koji će 2028. godine ugostiti sportska nadmetanja na ESI.

Prije nešto više od dva tjedna, Gradonačelnik Ivica Puljak svjedočio je, kao član hrvatske delegacije u Portugalu, emocijama prilikom dodjele domaćinstva Splitu: “Veliko mi je zadovoljstvo najaviti domaćinstvo Europskih sveučilišnih igara u Splitu 2028. godine, čime potvrđujemo našu predanost sportu, mladima i međunarodnoj suradnji. Zahvaljujem timu koji je izvrsno obavio proces kandidature. Grad Split bit će izvrstan domaćin studentima sportašima i njihovim timovima, te ćemo zajedno učiniti sve kako bismo osigurali nezaboravan doživljaj. Ovaj veliki događaj dodatno će afirmirati Split kao prepoznatljiv sveučilišni grad, grad mladih i sporta, te će doprinijeti međunarodnoj vidljivosti i turističkoj promociji. Koristi domaćinstva su brojne, od ekonomskih i infrastrukturnih, do društvenih, uključujući promociju sporta, zajedništva i zdravog načina života. Ovo je prilika za dodatna ulaganja u obnovu i adaptaciju sportske infrastrukture iz doba Mediteranskih igara, ali i za ulaganje u novu, što je jedan od strateških ciljeva Grada. S pripremama smo već započeli i s nestrpljenjem očekujemo 2028. godinu, kada ćemo svi zajedno uživati u natjecanjima, druženju i svim popratnim događajima."

 

Drugo domaćinstvo Europskih sveučilišnih igara u Hrvatskoj

Hrvatska je iskusan domaćin međunarodnim akademskim sportskim događajima, pri čemu se, uz brojna europska i svjetska sveučilišna natjecanja, osobito ističe treće izdanje Europskih sveučilišnih igara održanih u Zagrebu i Rijeci 2016. godine, čije je najistaknutije nasljeđe obnova studentskih naselja Stjepan Radić i Cvjetno naselje u Zagrebu, odnosno izgradnja novih studentskih domova na riječkom Kampusu. Glavni tajnik Hrvatskog akademskog sportskog saveza, Nikola Vincetić, povukao je paralelu između ova dva događaja naglasivši ulogu koju je u organizaciji Igara 2016. godine imao velik broj suradnika i volontera iz Splita, koji su godinama kasnije ostali aktivni u lokalnom, nacionalnom i međunarodnom akademskom sportu. „Ne želimo bit prosječni, a po mojim kolegama znam da Split to ne trpi. Mediteranske igre su Splitu bile Olimpijada jer je Split odlučio da je to tako. Zato ćemo provocirati cijelu zajednicu da se uključi jer, s obzirom na prirodu ovoga natjecanja, želimo doseći barem obrise onoga što je predstavljao MIS79 u tadašnjem vremenu na ovom prostoru.“

Plan organizatora je da se natjecanja održe u ženskoj i muškoj konkurenciji u sljedećim sportovima: košarka 3x3, badminton, košarka, rukomet na pijesku, odbojka na pijesku, nogomet, futsal, rukomet, veslanje, stolni tenis, tenis i odbojka. Od borilačkih sportova u programu Igara 2028. Godine u Splitu naći će se judo, karate, kickboxing i taekwondo, a od preostalih sportova tu su još šah, orijentacijsko trčanje, padel, ragbi 7, sportsko penjanje, vaterpolo, jedrenje, plivanje i para plivanje.

Nositelj domaćinstva Europskih sveučilišnih igara 2028. godine je Hrvatski akademski sportski savez, u partnerstvu s Vladom Republike Hrvatske, Ministarstvom turizma i sporta, Gradom

Splitom, Sveučilištem u Splitu i Splitsko-dalmatinskom županijom, dok je nositelj organizacije Europskih sveučilišnih igara kao događaja Europski akademski sportski savez (European University Sports Association - EUSA).

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!