Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
8.2.2024.
Hrvatska bratovština bokeljske mornarice 809 Split darovala Sveučilišnoj knjižnici ediciju - „Izabrana djela kotorskog i dubrovačkog biskupa Pavla Butorca Galerija slika
DSC_0054.jpg DSC_0058.jpg DSC_0067.jpg DSC_0069.jpg DSC_0070.jpg DSC_0073.jpg DSC_0074.jpg DSC_0079.jpg DSC_0082.jpg DSC_0083.jpg DSC_0084.jpg

Ciljevi

  • Cilj 11
  • Cilj 17
Hrvatska bratovština bokeljske mornarice 809 Split darovala je u četvrtak, 8. veljače Sveučilišnoj knjižnici u Splitu  vrijednu ediciju - „Izabrana djela kotorskog i dubrovačkog biskupa Pavla Butorca“, koju čini čak 10 svezaka.
 
- U našem fundusu postoje pojedinačna djela biskupa Butorca, koja su izišla na području Hrvatske, a sada će ona biti nadopunjena ovim sabranim djelima, čime će Knjižnica zasigurno doprinijeti očuvanju kulturne i jezične tradicije hrvatskih Bokelja te upotpuniti dio svog fonda - ustvrdila je ravnateljica Sveučilišne knjižnice Ana Utrobičić, zahvalivši Bratovštini na donaciji.

- Ova edicija nezaobilazna je za sve one koji vole Boku i koji se njome žele baviti. Iz djela P. Butorca se može naučiti što je umjetnost u Boki, ali i što je ono duhovno i nacionalno. Kao Bratovštini koja želi senzibilizirati širu javnost za bogatu kulturnu baštinu hrvatskog naroda u Boki, zadovoljstvo nam je predati ove knjige u cilju poticanja studenata splitskog sveučilišta i šire javnosti da proučavaju Boku, da je istražuju, a djela biskupa Butorca su u tom kontekstu nezaobilazna - istaknuo je Luka Perković, predsjednik splitske podružnice Hrvatske bratovštine bokeljske mornarice 809. 

Jedan od inicijatora ideje je bio i Neven Rusković, dopredsjednik Bratovštine, a ovu vrijednu donaciju je podržalo i Sveučilište u Splitu, čiji je prorektor prof. dr. sc. Nikša Jajac također i član Bratovštine.
- Izuzetno mi je drago što smo u ovogodišnjem obilježavanju tripundanskih svečanosti spojili hram hrvatskog znanja u Dalmaciji, Sveučilišnu knjižnicu, s tradicijom bokeljskih Hrvata preko zbirke djela biskupa Butorca - poručio je prorektor Jajac.

Ante Ćaleta, voditelj splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika, tom prigodom je uputio i na etimologiju toponima Boka, što na talijanskom znači ušće, a na slavenskom buka - taj je duh Boke kontinuirano prisutan u hrvatskom društvu. 
Također, spomenuto je kako su Tripundanske svečanosti i kolo sv. Tripuna, kao tradicije bokeljskih Hrvata u Hrvatskoj, krajem 2022. godine uvršteni na UNESCO popis nematerijalne baštine, a istaknut je i značaj pomorstva za Bokelje, u vidu brojnosti pomoraca te njihove flote. 
Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!