Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
24.5.2022.
Istraživačko krstarenje u sklopu SEA-EU alijanse 2022. Galerija slika
Cruise-social-media.png Mapa_logo.png

Ciljevi

  • Cilj 3
  • Cilj 4
  • Cilj 6
  • Cilj 13
  • Cilj 14
  • Cilj 15
  • Cilj 17

Zajedničko istraživačko krstarenje u sklopu alijanse SEA-EU 2022. pokrenuo je rektor Sveučilišta u Gdanjsku, prof. Piotr Stepnowski, radi promicanja aktivnosti alijanse i jačanja znanstvene suradnje partnerskih institucija. To krstarenje ima za cilj kombiniranje međunarodne ekspertize partnera u proučavanju važnih ekoloških pitanja na paneuropskoj razini. Krstarenje će se izvoditi na istraživačkom brodu 'Oceanograf', u vlasništvu Sveučilišta u Gdanjsku. To plovilo nudi kvalitetnu navigacijsku i istraživačku opremu te suvremeni laboratorij i skladišni prostor za provođenje interdisciplinarnih ispitivanja na moru. Od 17 istraživačkih prijedloga, konzorcij je dogovorio tri projekta koja će se provoditi tijekom krstarenja od Gdanjska do Cadiza:

(1) Akumulacija plitkog plina u sedimentima kontinentalnog pojasa - interdisciplinarni pristup,

(2) Kvaliteta zraka u europskim obalnim područjima i

(3) Komparativne studije, velikih razmjera, mikro plastike u europskim obalnim vodama.

Za svaki projekt stvoren je međunarodni istraživački tim koji uključuje znanstvenike iz svih SEA-EU partnera koji će razviti zajedničke i isplative istraživačke programe. Timove čine renomirani iskusni znanstvenici, kao i istraživači na početku karijere, koji posjeduju primjerene kompetencije i znanja koja osiguravaju postizanje znanstvenih ciljeva. Projekti se sastoje od radova na moru (prikupljanja uzoraka i mjerenja na licu mjesta) i analize uzorkovanog materijala nakon krstarenja i obrade snimljenih podataka. Planirani rad na terenu uključuje kontinuirana mjerenja profila duž europske obale tijekom cijelog krstarenja, prikupljanje kemijskih, geoloških i bioloških uzoraka na odabranim lokacijama duž rute (ukupno 17 mjesta uzorkovanja, koja uključuju ušća glavnih europskih rijeka, snimanje podataka vodenog stupca (hidroakustika) duž određenih presjeka te mjerenja kakvoće zraka.

U sklopu prvog istraživačkog projekta, provodit će se seizmička i hidroakustička mjerenja, zajedno sa uzorkovanjem vodenog stupca (CTD rozeta) i prikupljanje površinskog sedimenta za životinje iz makro bentoske zone, pronađene na mjestima zabilježene emisije plinova s ​​morskog dna. Projekt ima za cilj procjenu učinka emisije plinova na morski okoliš, a provodit će ga međunarodni timovi sa Sveučilišta u Gdanjsku, Sveučilišta u Cadizu, Sveučilište iz Kiela te Sveučilište s Malte. U drugom projektu će se prikupljati aerosol u lukama Gdańsk, Gdynia, Kiel, Brest i Cadiz, za analizu koncentracije čestica i povezanih kemikalija, kako bi se procijenile geografske promjene onečišćenja zraka. Terenski rad i analiza će provoditi znanstvenici sa Sveučilišta u Gdanjsku i Sveučilište iz Bresta. Treći projekt planira uzorkovanje graničnog mikro sloja između vode i zraka, površinskih sedimenata i zoo-planktona koji će se ispitati na prisutnost mikro plastike kako bi se definirala njegova velika rasprostranjenost u europskim obalnim vodama. U projektu sudjeluju znanstvenici iz četiri partnera SEA-EU alijanse, tj. Sveučilište u Gdanjsku, Sveučilište iz Bresta,UG, Sveučilište iz Kiela te naše splitsko.

Rezultati laboratorijskih analiza i obrade podataka očekujemo do kraja 2022. godine, a ishodi istraživanja će biti objavljeni u časopisima sa međunarodnom recenzijom.

 

Izvor: SEA_EU

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!