Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
14.9.2021.
IZLOŽBA DAJANE DURIĆ

U petak, 17. rujna  u  20:30 sati u Sveučilišnoj galeriji "Vasko Lipovac" otvara se izložba Nešto više ll  riječke multimedijalne umjetnice Dajane Durić.

Autorica  se na izložbi predstavlja radom - ambijentalnom  instalacijom vizualnog i osjetilnog sadržaja u kojoj posjetitelji imaju aktivnu kontrolu nad svojim doživljajem. Instalacija se sastoji od povećeg broja ručno šivanih krugova koji se razlikuju bojom, načinom izvedbe, veličinom i mirisom. Neki krugovi napunjeni su različitim biljem, neki su našpricani mirisnom tekućinom, dok ostatak krugova ne miriše. Posjetioci trebaju sami tražiti miris unutar prostora, koji se može osjetiti intenzivnije tek kada se približimo objektu. Cilj autorice je potaknuti posjetitelje da aktivno sudjeluju u umjetničkom radu te da ga mentalno nadopune vlastitim doživljajem.

 

Izložbu će predstaviti kustos Božo Kesić,  a u predgovoru teksta kataloga  navodi:  

(...)  Aktualna izložba ukazuje na izrazitu međuovisnost ljudskih osjetila. Danas višeosjetilna (multisenzorijalna) umjetnost nije rijetkost. Međutim, premda bi se u okviru razvoja moderne i nadalje moglo ispisati poglavlje o olfaktornoj umjetnosti, "zahtjev" za spojem oka i njuha manje je zastupljen u (vizualnoj) umjetnosti u odnosu na audiovizualne instalacije, a recentno i vizualnotaktilne radove koji služe u svrhu rehabilitacije i umjetničkog obrazovanja slijepih i slabovidnih . Razlog tomu je možda zapadnjačko tretiranje njuha kao osjetila nižeg reda; na što upućuje i činjenica da su prva umjetnička djela, koja se oslanjaju na taj osjet, počela nastajati tek u sklopu avangardne umjetnosti koja je oponirala dominantnim likovnim tradicijama i  buržujskom ukusu. (…)

Izložba Nešto više II ostaje otvorena do 30. rujna, a moći će se pogledati  u radnom vremenu Galerije od 9 do 12  i  od 17-20 sati.

O autorici:

Dajana Durić rođena je 1986. godine u Rijeci. Završila je preddiplomski studij Likovne pedagogije na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci te Akademiju likovnih umjetnosti u Varšavi, gdje je 2012. godine magistrirala s rektorovim priznanjem. Iste je godine dobitnica nagrade Józef Szajna pod pokroviteljstvom Fonda za poticanje stvaralaštva – Polish Society of Authors ZAiKS.

Izlagala je na više skupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu od kojih izdvaja: Galerija 90-60-90 Pogon Jedinstvo, Zagreb; Centar savremene umjetnosti Crne Gore, Podgorica; Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb; Galerija umjetnina, Split; Galerija Događanja, Zagreb; Galerija Alkatraz, Ljubljana; Muzej grada Gdynie, Gdynia; Galerija Bardzo Biala, Varšava; Centar za suvremenu umjetnost Ujazdowski Castle, Varšava…

 

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!