Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
21.5.2021.
Izložba Galerija slika
DSC_0733.JPG DSC_0738.JPG DSC_0743.JPG DSC_0750.JPG DSC_0781.JPG DSC_0817.JPG DSC_0844.JPG DSC_0850.JPG DSC_0851.JPG DSC_0858.JPG

Izložba "Female Dandy" autorice Grete Vuković svečano je otvorena 20. svibnja u Sveučilišnoj galeriji "Vasko Lipovac". Greta Vuković se predstavila serijom fotografija, koja predstavlja tri modna editoriala inspirirana Dandy stilom, snimljenih u Splitu. Studentica je pete godine Umjetničke akademije u Splitu, Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija, a izložena serija fotografija nastala je tijekom diplomskog studija na kolegiju "Filmska fotografija" pod mentorstvom Mirka Pivčevića i Vice Vidana.

Izložbu je predstavila studentica povijesti umjetnosti Ivana Kasalo koja se na početku izlaganja zahvalila na ukazanom povjerenju Sveučilištu u Splitu i pruženoj prilici da sudjeluje na ovoj izložbi. U svom izlaganju dotakla se aspekta dendizma i što on predstavlja u današnjem vremenu. Prilikom predstavljanja istaknula je kako autorica otvara prostor za kritičko propitivanje višestruke naravi ženstvenosti te se referira na društvenu konstrukciju roda, koja se pak oslanja na spolnu binarnost, muškarca i muževnost postavlja vrlo često kao bitno diferencirane u odnosu na žene i ženstvenost. Ženstvenost je stoga uvriježena kao antiteza muževnosti. Završila je svoje izlaganje zaključkom kako Greta pred promatrača postavlja zadatak preispitivanja vlastite percepcije ženstvenosti.

Nakon nje publici se obratila autorica koja je kazala kako je serijom modnih  fotografija u dandy stilu pokušala zaobići konvencionalnu ženstvenost i preispitati novu. Vuković je stoga i upitala publiku "Postoji li, ipak, mogućnost da ženska senzualnost nadiđe sudržanost muškog stila?". Nizom fotografija razvija se dijalog sa svrhom da se provjeri hipoteza kako potisnuta i prikrivena senzualnost mora pronaći način prikazivanja.

Izložbu je otvorila voditeljica Sveučilišne galerije Helena Trze Jakelić, čestitavši autorici i istaknuvši  zadovoljstvo  i ovom izložbom.

- Upravo predstavljanjem izložbi mladih autora i studenata u Galeriji Sveučilišta u Splitu osjećamo zadovoljstvo jer imamo  priliku sudjelovati i pomoći im u njihovoj afirmaciji u likovnoj i kulturnoj sceni našeg grada - zaključila je Jakelić.

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!