Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
14.4.2022.
Izložba fotografija: WOJCIECH CZAJA

Ciljevi

  • Cilj 4
  • Cilj 17

U srijedu 21. travnja 2022. godine u 12 sati u prostorima Filozofskog fakulteta u Splitu otvorit će se izložba Almost Wojciecha Czaje. Usred pandemije bolesti Covid-19 i lockdowna 2020. godine bečki pisac i stručnjak za arhitekturu Wojciech Czaja krenuo je na jedno neobično putovanje – putovanje kroz Beč kao zamišljeno putovanje oko svijeta. Fotografije koje je Czaja prvi puta izložio 2021. godine u Wien Museumu prikazuju nepoznate kutke grada i otvaraju nove poglede na poznate bečke zgrade, ulice i trgove. Tako Beč "gotovo" (eng. almost) postaje Guangzhou, Pittsburgh, Asunción ili Krk.

S 31 izloženom fotografijom Wojciech Czaja uspijeva u svojoj namjeri: on poziva gledatelje da istraže i otkriju Beč daleko od poznatih arhitektonskih znamenitosti, ali i da iskoriste maštu ne bi li otvorenih očiju nanovo otkrili vlastiti grad. Wojciechove fotografije naposljetku otkrivaju i slike koje promatrač u svojoj imaginaciji može povezati i s nekim drugim gradovima i zemljama. Zapravo, Czajin je to poziv na putovanje urbanim "drugostima" te slojevitije načine življenja i doživljaja grada.

---

Wojciech Czaja (1978.) arhitekt je i pasionirani putnik te urbani istraživač. Živi u Beču kao freelance novinar i autor na poljima arhitekture, urbanih kultura i stambenih politika. Predaje na Umjetničkom sveučilištu u Linzu i Sveučilištu primijenjenih umjetnosti u Beču. U svojim posljednjim knjigama Hektopolis (2018.), Almost (2021.) i Almost 2 (2021.) bavi se prikazima gradova diljem svijeta i njihovim urbanim pričama.

Izložba je organizirana u suradnji Austrijskog kulturnog foruma i Filozofskog fakulteta u Splitu.

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!