Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
14.9.2021.
IZLOŽBA  JASMINE JAKOPANEC

U petak, 17. rujna u 20:00 Sati u Sveučilišnoj galeriji "Vasko Lipovac" otvara se izložba Naši doživljaji, varaždinske multimedijalne umjetnice Jasmine Jakopanec. 

Naši doživljaji projekt je koji objedinjuje četiri rada:  "Naša sjećanja",  "Glazbena igra", "Dan u Rijeci", "Trenutak osjećaja". U radu "Naša sjećanja" se uzima osjećaj hladnoće kao motiv te se sa apstraktnim slikama i glazbom pokušava stvoriti dojam hladnoće i vode. Umjetničkom instalacijom "Glazbena igra" ističu se prednosti i nedostaci dva različitih medija: slike i videa, ali i različiti doživljaji sudionika. Zvučnom instalacijom "Dan u Rijeci" sudionik se tekstom polako uvodi u neku vrstu meditacije, dok je rad "Trenutak osjećaja" nastao u trenutku istraživanja o ideasteziji i sinesteziji u kojem zapravo autorica sama doživljava trenutak potaknuta glazbom i riječima.

 

Izložbu će predstaviti kustos Božo Kesić,  a u predgovoru teksta kataloga  navodi:

Izložba multimedijalne umjetnice Jasmine Jakopanec u Sveučilišnoj galeriji Vasko Lipovac nastavak je njenog višegodišnjeg zanimanja za pojam ideastezije. Danko Nikolić objašnjava ideasteziju kao "fenomen u kojem aktiviranje koncepcija stvara fenomenološko iskustvo" (Edmund Husserl fenomenologiju definira kao ["filozofijsku"] znanost o suštini znanja/svijesti)  ili kao "osjećanje pojmova".  Kulturalna i subjektivna uvjetovanost poznatijeg pojma sinestezije počiva na općeljudskoj sposobnosti ideastezije. Nikolić smatra da se potonji pojam može dovesti u vezu s umjetnošću, ali i da je pomoću dvaju "ideastezijskih sila" (pojam/značenje i podražaj/iskustvo) čak moguće znanstveno definirati i vječito "nedokučivi" pojam umjetnosti.  U svakom slučaju, Jakopanec ne ulazi ni u filozofijske (ontološke), ali niti u metateorijske (i psihofizičke) rasprave o funkcioniranju ideastazije, koliko tu aktivnost dokazuje i potiče onime čime najbolje raspolaže - svojom umjetnošću. (…)

Izložba Naši doživljaji moći će se razgledati do 30. rujna u radnom vremenu Galerije od 9 do 12  i  od 17-20 sati.

O autorici:

Jasmina Jakopanec rođena je 1992. u Varaždinu. Godine 2017. stekla je zvanje magistre primijenjene umjetnosti na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Dobitnica je nekoliko nagrada, diploma i zahvalnica, od kojih su najznačajnije Rektorova nagrada za najbolji umjetnički rad i Nagrada akademije za najbolji rad u novim medijima 2016. Sudjelovala je na nekoliko umjetničkih rezidencija i likovnih kolonija. Svoje radove izlaže na samostalnim i grupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Članica je HDLU-a i HDLU-a Varaždin.

 

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!