Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
23.11.2022.
Izložba Galerija slika
IMG_8370.JPG IMG_8373.JPG IMG_8375.JPG IMG_8382.JPG IMG_8384.JPG IMG_8412.JPG IMG_8418.JPG IMG_8426.JPG IMG_8435.JPG IMG_8449.JPG

Ciljevi

  • Cilj 11

Još jedna prekrasna izložba, odnosno čitav umjetnički atelje svoje mjesto našao je u prostorima Sveučilišne galerije Riječ je o umjetničkom konceptu Maje Jelušić, koja je pred brojnom publikom u utorak, 22. studenog, predstavila 20 godina svog umjetničkog stvaranja. "Razmišljam o plavom" nosi ime ova izložba u kojoj je prostor Galerije savršeno iskorišten kao veliko platno, a intervencijom i   širokim rasponom svog stvaralaštva, Maja je Galeriju transformirala u svoju hvarsku Plavu sobu.

Na otvaranju je o umjetničkom radu Maje Jelušić govorila voditeljica Sveučilišne galerije Helena Trze Jakelić, koja je ustvrdila kako bogat likovni postav uključuje slike na platnu, tekstilne instalacije, male skulpture te knjige. Sve njih prožimaju motiv hvarske katedrale i plava boja, koje postaju neodvojive komponente Majinog umjetničkog izričaja.

- Intencija ove izložbe je bila da Maja prenese svoju hvarsku Plavu sobu u Galeriju i u tome je savršeno uspjela – kazala je Helena Trze Jakelić.

Sama umjetnica je ustvrdila kako u svom otočkom prostoru radi još od 2000. godine te se gledajući svoja djela u monumentalnom prostoru Galerije osjeća počašćena što je ga uspjela popuniti i u njega prenijeti svoju viziju. U tom smislu se Sveučilišna galerija pokazala kao pun pogodak i pravi izbor za predstavljanje mog stvaralaštva, istaknula je Jelušić, rekavši kako ishodište njene umjetnosti počiva u plavoj boji bazena te nekim sportskim danima mladosti pa su se bazen i plavi trenuci počeli pretvarati u slike, slike u tekstile, a oni u art knjige.

Filip Bubalo, profesor povijesti i kustos, koji je potpisao predgovor ovoj izložbi ustvrdio je da se motiv hvarske katedrale provlači kroz Majino stvaralaštvo već dugi niz godina, riječ je o desetljećima potrage da pronikne u njenu bit.

- Struktura, kompozicija, korištenja različitih tehnika, koje brišu sve tradicionalne forme i metode podređene su tom jednom simbolu koji može biti duhovni, arhitektonski, a na neki način se može tumačiti i kao mjesto susreta koje nadilazi sva značenja – kazao je Bubalo.

Izložba ostaje otvorena do 2. prosinca.

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!