Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
2.12.2021.
Izložba Galerija slika
galerija_izvana.jpg josip-botteri-dini.jpg Maja-Zemunik,-Bez-naziva,-fotogravura,-visoki-tisak,-69.5-x-90.5-cm,-2019....jpg vasko-lipovac.jpeg

Izložba "SPLITSKA GRAFIČKA (A)URA" svečano će biti otvorena u utorak, 7. prosinca, u 19 sati u Sveučilišnoj galeriji, R. Boškovića 31.
Na izložbi će se izložiti djela autora: Jakova Budeše, Josipa Botterija Dinija, Edvina Dragičevića, Petra Jakelića, Marinka Jelače, Vaska Lipovca, Mile Skračića, Slobodana Tomića, Kristine Restović, Nikole Skokandića i Maje Zemunik.

Splitska umjetnička grafika je šezdesetih godina prošlog stoljeća dobila svoj metronom i ritam u razvoju s formiranjem Grafičkog odjela Umjetničke škole.
Ova izložba je zamišljena kao reprezentativni izbor radova koji sežu od tih vremena do danas, a postavljena je kao vizualni dijalog starijih i mlađih autora,onih koji su zaslužni za tradiranost i procvat grafike u Splitu s onima koji su konceptualno drukčiji istraživači ovog medija.

Kustos izložbe je doktor filozofije i povjesničar umjetnosti dr.sc. Dalibor Lovrić, također grafičar.

Iz teksta kataloga izložbe autora Dalibora Lovrića: 

"(…)Grafička je umjetnost poseban likovni žanr. Mnogi su se naši slikari instinktivno okušali u mediju koji uz reproduktivnost nudi posve drugačije izražajne mogućnosti. Nekima je umjetnička grafika prirodni produžetak slikarskog, a drugima je jedina "opsesija". U odnosu na tu činjenicu odlučio sam se za vrlo osoban pogled na reprezentativnu fragmentarnost radova autora, a ne na neki tematski pregled stvaralačke mnoštvenosti. Predstavljene autore razlikujem pomalo dogmatski kao 'tradicionalne' i one koji su na svom putu traganja skloniji prometejskom eksperimentu i istraživanju. Te se krajnosti dotiču i susreću na istom mjestu. Pri tome treba zanemariti bilo kakvu apologetiku i zanos slavodobića onih koji krče putove izvan struje, u odnosu na one koji se drže provjerenih izražajnih formula grafičke umjetnosti unutar modernističkog narativa.
Tako u našem izboru autora imamo one koji su klasični peintre-graveur kao što su Budeša, Botteri, Jakelić, Lipovac, Skračić te grafičare kojima je grafički medij u svom užem, ali i proširenom polju (Kraus) isključivo polje istraživanja: Dragičević, Restović, Tomić, Zemunik. Mlađe je autore specijalističko obrazovanje spremalo za akademski život u smislu prevrednovanja, novog umjetničkog obračuna s tradicijom, pa su obgrlili snažniji konceptualni okvir za svoju umjetnost, u kojem se ravnomjerno miješaju vizualno i propozicijsko. Nikola Skokandić i Marinko Jelača su grafičari slobodni od ekstrovertirane konceptualne "blamaže", posvećeni intimnijem, osobnijem pristupu i istraživanju, pogledu u tišini. Oni su grafičari koji degustiraju medij intimno, ali uvijek uz svoj tanjur, svoju čašu i svoj pribor za jelo.(…)"

Izložba je ostvarena uz potporu Grada Splita, Turističke zajednice grada Splita i Ministarstva kulture i medija, a ostaje otvorena do 7. siječnja 2022. godine.

 

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!