Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
9.6.2023.
Izložba suvremenog hrvatskog slikarstva i kiparstva

Ciljevi

  • Cilj 11

Izložba suvremenog hrvatskog slikarstva i kiparstva pod nazivom "Između figuracije i apstrakcije" otvara se u četvrtak, 15. lipnja, godine u 20 sati u Sveučilišnoj galeriji, Ruđera Boškovića 31. Kustos izložbe je Branko Franceschi. Izložbu će otvoriti rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić.

(…) Kao svaki pregled neke umjetničke scene i naša izložba pod zajedničkim nazivnikom ciljano objedinjuje najrazličitije estetske formule i tematske preokupacije. Cilj nam je publici u povodu Dana sveučilišta u Splitu, a u skladu s prostornim gabaritima jednog od najljepših hrvatskih izložbenih prostora, predstaviti raznovrsnost i vitalnost hrvatske likovne umjetnosti koja je nastajala i razvijala se u dinamičnim desetljećima obilježenim korjenitim društvenim promjenama nakon rata i osamostaljenja, kada je jedan od prioriteta bio i razvoj hrvatskog kulturnog identiteta, a posebno njegova prepoznatljivost na međunarodnoj kulturnoj sceni.

Izbor recentnih slika i skulptura koje izlažemo u Sveučilišnoj galeriji predstavlja tranziciju i realizaciju ovog složenog konteksta izborom radova nekoliko generacija slikara i kipara koji su svoj profesionalni status izgradili od devedesetih godina do danas. U tom su razdoblju neki od njih, od studenata postali profesori na likovnim akademijama, neki rade kao srednjoškolski profesori, a neki djeluju kao slobodni umjetnici. Većini predstavljenih slikarstvo i kiparstvo preferirane su umjetničke discipline, a nekima su jedan od vidova izvedbe unutar njihove multimedijske umjetničke prakse. Svi odreda su na hrvatskoj sceni izložbama ostvarili zavidan profesionalni status te se unutar nekoliko generacija smatraju nositeljima i nastavljačima discipline štafelajnog slikarstva i uopće kiparstva. Najstariji među njima diplomirali su krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina, dakle svoju su umjetničku karijeru započeli u trenutku kada je tradicionalna likovnost potisnuta na periferiju stvaralačkih tendencija…

Autori: Gordana Bakić, Tomislav Buntak, Sebastijan Dračić, Fedor Fischer, Haevenly Image Corporation(Danica Franić i Davor Krelja), Selma Hafizović, Katarina Ivanišin, Petar Katavić, Zlatko Kopljar, Kristian Kožul, Anita Miloš Tomaić, Zoltan Novak, Pavle Pavlović, Mariana Pende, Izvor Pende, Dalibor Stošić, Lidija Šeler, Robert Šimrak, Zoran Šimunović, Vice Tomasović, Zlatan Vehabović, Matko Vekić, Nikola Vrljić, Loren Živković Kuljiš.

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!