Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
19.8.2023.
Izložba Zdravka Milića u Sveučilišnoj galeriji: Nebeska arheologija

Izložba Zdravka Milića u Sveučilišnoj galeriji: Nebeska arheologija može se, mimo ustaljene prakse pogledati od ponedjeljka 21 kolovoza, a umjesto klasičnog otvaranja za 6. rujna u 20 sati, biti će svečano zatvaranje izložbe u društvu autora Zdravka Milića, uz prigodno slovo kustosa izložbe Igora Brešana. 

Ljetno radno vrijeme galerije: ponedjeljak /srijeda/ petak od 9:00 do 12:00 sati / utorak četvrtak od 17:00 do 20 :00 sati.

Retrospektivnu izložbu slikara iz Labina u Istri Zdravka Milića (1953.). koja je uvrštena u bogati izložbeni program naše Galerije već tradicionalno stiže u organizaciji splitske Galerije Brešan. Prigoda je fokusirana na afirmirane umjetnike životom ili djelom vezani za Split. Makar je najveći dio života stvaralačkim i pedagoškim radom lociran za Labinu u Istri, Milić je srednjoškolskom izobrazbom Splićanin, budući je srednju Školu primijenjenih umjetnosti, odjel grafike, završio u gradu pod Marjanom 1973. Diplomirao je slikarstvo na venecijanskoj Accademia di Belle Arti 1977., u klasi Carmela Zottija, a stručno usavršavao mozaik 1988. na École Nationale Supérieure des Beaux - Arts u Parizu, u klasi Ricarda Licate. Od 2006. stalno je zaposlen kao docent na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, a u zvanju redovitog profesora predaje na kolegijima Slikarstvo i Mozaik.

Na dva kata splitske prestižne galerije slikar se bavi nepoznanicama iz svemira, svijetom i zbivanjima koja nije jednostavno protumačiti i na njih dati ovosvjetovne odgovore i tumačenja. Na četrdesetak eksponata, uglavnom većih, galerijskih formata, slikar poput velikih vizionara i futurista Vernea ili Clarkea nagađa i nudi likovne odgovore na upitnike ima li živih stvorenja ili formi u prostranstvu. Markantne cjeline čiji su uzorci predstavljeni ovom zgodom na dva kata Sveučilišne galerije bave se:

Misijom iz 2014. – dekodiranjem svemirskih poruka kroz slikarstvo u potrazi za istinom o čovjekovu postanku i identitetu. Terradrom iz 2011. – realnošću u kojoj prevladavaju gmazovi, dok svijetom pomoću kompjutorskog monolita dirigira elita koja ima moć. Angelusdrom iz 2017. – nastoji obilježiti trenutku kad nebeske glasonoše, anđeli, prenose kodiranu poruku, a pritom ih štite i prate svemirske letjelice, Thetadrome lociran u 2011. – nudi stanja koja omogućavaju kontrolu emocija i svijesti uz konzumiranje najnovijih tehnologija… polazna osnovica svima je Drom kao sufiks – a u pitanju je uzletno-sletna staza. Na nama je da bez velikih izdvajanja Elonu Musku i Richardu Bransonu, prošetamo svemirom i pronađemo odgovore s kojima se ni znanost još ne može suvislo i referentno suočiti.

"Propitkujem, dakako likovno, koliko se znanost, ona ozbiljna i znanstvena fantastika isprepliću? Koliko ovozemaljske spoznaje uopće vrijede u pretpostavkama i sagledavanjima fenomena koji traže odgovore već desetljećima? Svjedočimo da zakoni kakve rabimo vrijede sve manje, ili su pak teško primjenjivi u drugim sustavima vrijednosti. S neznanjima postajemo sve sumnjičaviji. Što li nam taje moćnici, uvlačeći biznis i vojnu industriju u kolonizaciju svemira? Koliko smo uopće tehnološkim spoznajama dorasli pojašnjenju fenomena NLO? A došljaci su tu, s nama, susrećemo ih već više od pola vijeka. Komu smo naklonjeni, istinama ili teorijama zavjere? Nose li nas u promišljanjima vjerovanja ili spoznaje? Jesmo li spremni sačuvati vrstu posjedanjem na neku obližnju planetu…" pitanja su koja dominiraju mojim splitskim likovnim gostovanjem, pripomenut će Zdravko Milić.

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!