Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
23.2.2023.
Izniman glazbeno-likovni doživljaj „Glazba u slici“ prof. dr. sc. Gorana Sučića u Sveučilišnoj galeriji Galerija slika
IMG_1636.JPG IMG_1643.JPG IMG_1663.JPG IMG_1719.JPG IMG_1729-2.JPG IMG_1790.JPG IMG_1813.JPG IMG_1871.JPG IMG_1924.JPG IMG_1945-2.JPG IMG_1953.JPG

Ciljevi

  • Cilj 11

Nijedna umjetnost nije svrha sama sebi, ona mora biti upućena kroz razne medije, kroz čovjeka i uz čovjeka. Glazba podupire sliku, a slika podupire glazbu jer imaju zajednička izražajna sredstva, poput boje, snage, ritma, tako se podupiru i zajedno daju poseban doživljaj – u prigodi otvaranja svoje samostalne izložbe u Sveučilišnoj galeriji kazao je prof. dr. sc. Goran Sučić, predstavivši na najbolji način svoj umjetnički rad. Naime, uz izložene likovne radove održan je i koncert na kojem su izvedene autorske skladbe Gorana Sučića, nekadašnjeg profesora na Filozofskom fakultetu; znanstvenika, skladatelja, slikara, autora brojnih projekata, knjiga, obrada, znanstvenih i stručnih članaka.

Ovaj izniman glazbeno-likovni doživljaj pod nazivom "Glazba u slici" održao se u srijedu, 22. veljače u splitskoj Sveučilišnoj galeriji, pred mnogobrojnim poštovateljima djela ovog svestranog umjetnika, o kojem su biranim riječima govorili prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, dr. sc. Tonći Šitin, kustos izložbe i predstavljač programa i Helena Trze Jakelić, voditeljica Sveučilišne galerije.

Rektor je otvorivši izložbu istaknuo kako je zaista riječ o cjelovitom umjetničkom doživljaju i dojmu vedrine kako u likovnoj tako i u glazbenoj umjetnosti profesora Sučića. Posebno se osvrnuo na slike koje dočaravaju dušu livanjskoga polja, rijeke, osjećaj za rodni kraj ovog umjetnika. Istaknuo je i kako splitska publika u Galeriji svaki mjesec ima prigodu upoznati umjetnika i/ili neki umjetnički projekt, a posebno veseli velika posjećenost.

- Kod Gorana Sučića intimna razmišljanja i motivi, manje se temelje na zbilji, pretvaraju se u apstraktnu refleksiju, bogatstvo kontrapunkta, a sukobi različitih kontrasta nerijetko se uzdižu do euforičnog praska. Moglo bi se kazati da su i njegove skladbe, napose one za komorne sastave oslonjene na kontrastni kolorit, ali takav koji ne bježi od romantično glazbenog izraza i mediteranske melodike. Vjerujem da su Sučiću zahvalni nastavnici i studenti glazbe jer je donio pregršt novih djela za solo instrumente i vokal, preko stotinu je takvih skladbi. On je uz to, i pouzdani poznavatelj mandolinskih orkestara i klavirskih trija, njegovi multidimenzijski i multimedijski projekti koji ga povezuju s prostranim slikarskim poljem intelektualno su promišljeni – ustvrdio je Tonći Šitin.

U glazbenom programu Sučićevih autorskih skladbi sudjelovala je i splitska glazbena legenda Zorica Kondža, koja je izvela "Pjesmu moru" uz pratnju maestra prof. Joška Banova na klaviru i Emu Nikolić, prof. na violončelu.

Također, klapa Rebatajica je izvela "Baladu o ribaru", Sara Velić na fagotu "Malu invenciju", Klavirski trio, Ana Kačić Barišić, violina, Ema Nikolić, prof., violončelo, Petra Matetić, prof., klavir; skladbu "Igra u valceru" izvela je Ana Kačić Barišić na violini, "Iza sna" u izvedbi Eme Nikolić, prof., na violončelu. Korepetitorica je bila Petra Matetić, prof.

- Po vokaciji sam glazbenik a moja ljubav iz djetinjstva je slikarstvo pa sam kroz znanost pokušao povezati ove umjetnosti preko mog modela Poli-art. U svakom leksiku, odnosno jeziku, kada se doda drugi medij dobit ćete jači doživljaj, na taj način pokušavam usporediti i privući interes mlade osobe koja preferira ili glazbu ili slikarstvo ili prozu… - zaključio je profesor Sučić.

Napomenimo i da se izložba može pogledati do 3. ožujka 2023.

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!