Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
1.3.2024.
Javno- zdravstvena i edukativna kampanja Budi mRAK Galerija slika
IMG_5072.JPG IMG_5081.JPG IMG_5084.JPG IMG_5093.JPG IMG_5140.JPG

Ciljevi

  • Cilj 3
  • Cilj 4
  • Cilj 17
U povodu obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o HPV-u, u petak, 1. ožujka na Medicinskom fakultetu u Splitu, održana je konferencija za medije na kojoj su sudjelovali doc. prim. dr. sc. Željka Karin, dr. med., ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko- dalmatinske županije, prof. dr. sc. Katarina Vukojević, prodekanica za znanost, poslijediplomske studije i međunarodnu suradnju Medicinskog fakulteta u Splitu, Milivoj Kalebić, ravnatelj Obrtne tehničke škole u Splitu, Ana Gruica Uglešić, ambasadorica Budi mRAK roditelj kampanje, Sara Bulić, lokalna koordinatorica Budi mRAK projekta, i Elena Cahun, nacionalna koordinatorica Budi mRAK projekta.

Naime, posljednjih pet godina Međunarodna udruga studenata medicine u Hrvatskoj CroMSIC provodi javno- zdravstvenu i edukativnu kampanju Budi mRAK. Cilj kampanje je edukacija te prevencija virusa HPV-a, koji je uzročnik čak 6 vrsta raka. Unutar kampanje, studenti medicine provode edukativne i interaktivne radionice za učenike osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske.

Zadnje dvije godine, kampanja je dobila svoj dodatak: Budi mRAK roditelj, koja je isključivo usmjerena na roditelje koji odlučuju hoće li se njihovo dijete cijepiti protiv raka ili ne.

Ravnateljica Karin je istaknula kako je imunološki odgovor organizma bolji kad se cjepivo primi u mlađoj dobi.  Od 2023. godine cijepiti se mogu djeca već od petog razreda osnovne škole. HPV virus uzročnik je čak šest vrsta raka, pogađa oba spola, a cjepivo protiv njega postoji. Najčešći karcinom uzrokovan HPV virusom je rak grlića maternice, ali od različitih karcinoma mogu oboljeti i muškarci.
Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!