Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
1.7.2021.
KIPARSKA IZLOŽBA K.I.P. / Izložba profesora i studenata Umjetničke akademije u Splitu - Odsjek kiparstva

Ideja i cilj ove izložbe jest promocija kvalitetnog kiparskog rada, rada Umjetničke akademije, kako bi na taj način približili javnosti umjetničke dosege i doprinose naših studenata i njihovih profesora. Kustosi izložbe su hrvatski povjesničar umjetnosti i likovni kritičar prof.dr.sc. Ive Šimat Banov koji potpisuje kiparski postav profesora, dok kustos studentskog postava je dr. art Goran Balić, asistent Odsjeka kiparstva.

Izložbeni koncept ostvaren je u dvije odvojene komponente, prilagođen dvoetažnom podijeljenom izložbenom prostoru Sveučilišne galerije. U prizemnom prostoru kao forte izloženi su diplomski radovi, a uz njih pridruženi selektirani studenski radovi ostalih generacija. Izložba nudi presjek radova posljednje dvije akademske godine 2019/2020. i 2020./2021.

U izdvojenom prostoru na katu je skupna izložba radova profesora, suradnika kiparskog odsjeka.

Izlagači:

Kipari -profesori:

Goran Balić, Dragan Dužević, Nikola Džaja, Kažimir Hraste, Robert Jozić, Kuzma Kovačić,Petra Kovačić, Đani Martinić , Duje Matetić, Matko Mijić, Milivoj Popović, Tanja Ravlić, Loren Živković Kuljiš

Studenti:

Antonija Bečić, Petar Bosnić, Marko Budimir, Karmen Bušić, Leonora Doroci, Natali Horvat Lemo, Davor Kamenjarin, Klaudija Maleš, Mirna Markotić, Magdalena Modrić, Frančeska Pilić, Petra Perković, Ante Polić, Roko Držislav Rebić, Ana Rickijević, Ružica Rimac, Danijela Skokandić, Josip Sovulj, Mara Ujević, Nikolina Veljačić, Tajana Veljačić

Iz teksta kataloga izložbe prof.dr.sc. Ive Šimata Banova

Oni nemaju proročke niti profetske poze, nemaju umišljenost vizionara, niti navješćuju budućnosti koja se već negdje dogodila. Govore u svoje ime i u ime kipa. Govore da treba imati nešto u rukama, da nikakva umovanja ne mogu zamijeniti djelo, da su pune ruke bolje od praznih, da je rad bolji od nerada. Oni znaju da su apokaliptične vijesti o smrti umjetnosti, pa i kiparstva, uz to što su netočne, prilično i samoljubive. Oni znaju da su mogućnosti kipa danas veće i šire. Stoga su sklon koristiti sve što pomaže, ne samo tijelu, nego i ideji kipa. Nastoje da svaka misao zadobije tjelesnost, ali i da tjelesno bude značenjski i konceptualno rastvoreno i nedovršeno u osjetu. Uz to, oni i znaju da je proces nastajanja djela ponekada već i djelo samo. Oni govore da se do kiparstva može doći različitim putovima, novim i starim medijima i njihovim prepletima. Stoga ne govore protiv novih virtualnih digitalnih mogućnosti, koja su za njih samo sredstvo jednake dlijetu ili bradvi.

Nema ovdje priča o moralističkoj obrani kiparstva koje se kao zaljuljalo do nestajanja i gdje bi već, poput Yeatsa, trebalo zavapiti "Daj Bože da bar nešto ostane!". (…)

Iz teksta predgovora izložbe dr. art Goran Balić, asistent Odsjeka kiparstva

(..) Kiparstvo nije terapijski medij niti prostor za osobnu razonodu, već je težak i ozbiljan posao. On traži puno odricanja, a ovi su mladi autori već sad toga itekako svjesni. Oni su također svjesni i činjenice da raditi kiparstvo danas znači odreći se i svega onoga što nudi svijet suvremene izlagačke politike. Ako pričamo o likovnoj umjetnosti, pa i ljubavi prema likovnom izražavanju, onda bi zaključak trebao biti taj da je potpuno prirodno očekivati da pojedinac nevoljko pristaje pripadati "post-smrtnom" umjetničkom periodu. Iako umjetnost proizlazi iz života, teze o njenoj smrtnosti itekako su osnovane. One se danas ponajviše očituju u nedostatku smisla, volje i rapidnom opadanju znanja. Čak i ako je naša uloga sada bit isključivo baštinici znanja, onda tu ulogu moramo srdačno i časno prigrliti. Ovi mladi ljudi svojevrsni su "heroji", vojnici bez komandi na bojnom polju na kojem je svatko svakom (ne)prijatelj. Oni su ti koji su odlučili svoj dosadašnji, a vjerojatno i ostatak života, utrošiti u jedan ogroman napor – da unatoč svim poteškoćama, barem za jedan kratak period, odgode neizbježno i zbog toga im veliko hvala!

Našim dragim Don Quijotima,

Goran Balić

 

Organizator : Sveučilište u Splitu / Sveučilišna galerija Vasko Lipovac, Ruđera Boškovića 31, Split

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!