Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
15.2.2023.
Koncert i otvaranje izložbe slika „Glazba u slici“ autora prof. dr. sc. Gorana Sučića

Ciljevi

  • Cilj 11

Koncert i otvaranje izložbe slika "Glazba u slici" autora prof. dr. sc. Gorana Sučića održat će se u srijedu, 22. veljače 2023. godine s početkom u 19 sati u Sveučilišnoj galeriji, Ruđera Boškovića 31, a izložba će se moći pogledati do 3. ožujka 2023.

Kustos izložbe i predstavljač programa je prof. dr. sc. Tonći Šitin, koji je u predgovoru izložbe zapisao :

(…) Njegova korelacija ili suodnos glazbe i slike podsjeća nas da povezanost slikarstva i glazbe nije nova tema, ona već stoljećima integrira umjetnike u brojnim sredinama. Povijesni razvoj korelacije vizualne percepcije boja i auditivne percepcije tonova posebno se vezivala uz imena Vasilija Kandinskog, Paula Kleeja i Roya de Maistrea koji su kao glazbenici bili odlučni da određena pravila skladanja prenesu na slikarsko stvaralaštvo tako da bi se njihovi radovi mogli glazbeno interpretirati.

Zavidan je pokušaj dr. sc. Sučića da žive ritmove, formu i boju svojih određenih skladbi prenese na platna, posebno recentna, koja svojom žestokom gestualnošću i kontrapunktirajućim izazovima potvrđuju upravo spomenutu korelaciju. Teško je govoriti o tomu koliko je ovakav pristup konsekventan upravo zbog subjektivnih doživljaja, ali da je skladatelj na putu istraživanja nekih novih i cjelovitih doživljaja sasvim je izvjesno tako da se njegova sloboda svekolike kreativnosti može smatrati work in progress.

Sučić je sinestezijom znanosti, glazbe i slikarstva došao do svog već poznatog projekta Poli-Art koji povezuje različite sadržaje u umjetnosti, ovom prilikom tradicionalnu glazbenu i suvremenu likovnu paradigmu u novu cjelinu koja odgojno-obrazovnom sustavu nudi zanimljive izazove i poticaje.

Sučićeva ljubav prema umjetnosti ostala je svjedočiti o ustrajnosti jednog talenta koji se kretao za svojom radoznalošću i diktatom svog temperamenta. Konačno, Goran Sučić slikar je suvremenog trenutka, ima povjerenja u vlastiti likovni govor, lako se koristi definiranim tematskim registrom, brojnim asocijacijama i prepoznatljivim afektivnim nabojem koji ga odvajaju od opijuma navike. Dovoljno za vidljivost njegove apstraktne dionice u tišini splitske slikarske produkcije.

U glazbenom programu bit će izvedene autorske skladbe Gorana Sučića. Program:

Korepetitorica: Petra Matetić, prof.

Izvođači:

1. Mala invencija, Sara Velić, fagot, Muzička akademija, Zagreb (Klasa prof. Žarko Perišić)

2. Mali interludij, Ivan Brnadić, klarinet, Glazbena škola Josip Hatze, Split (Klasa Duje Stanić, prof.)

3. Igra u valceru, Ana Kačić Barišić, violina, UMAS Split ( Klasa doc. art. Loris Grubišić)

4. Iza sna, Ema Nikolić, prof., violončelo

5. Klavirski trio, Ana Kačić Barišić, violina, Ema Nikolić, prof., violončelo, Petra Matetić, prof., klavir

6. Balada o ribaru, klapa Rebatajica, Split

7. Pjesma moru, Zorica Kondža, maestro prof. Joško Banov, klavir, Ema Nikolić, prof., violončelo

O autoru: prof. dr.sc. GORAN SUČIĆ

Goran Sučić rođen je 8. travnja 1952. u Livnu. Radno iskustvo stekao je u znanosti, odgoju i obrazovanju. Radio je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Znanstvenik, skladatelj, slikar autor je većeg broja glazbenih djela, projekata, knjiga, obrada, znanstvenih i stručnih članaka. Recenzirao je i uredio više stručnih, znanstvenih i umjetničkih radova i udžbenika i autor je likovnih rješenja mnogih knjiga. Izradio je i tri multimedijalne monografije. Sudjelovao je na brojnim domaćim i inozemnim znanstvenim i stručnim skupovima, samostalnim i skupnim izložbama te kolonijama.

Nadalje, prof. dr. sc Sučić hrvatski je skladatelj čija se djela izvode u Republici Hrvatskoj, kao i izvan nje, kao obvezna glazbena literatura te na državnim i međudržavnim natjecanjima.

U znanosti je doprinio stvaranju nove paradigme umjetničkih područja u odgojno-obrazovnom sustavu pod nazivom Poli-art model koji su implementirani u pedagoško-metodičku praksu interdisciplinarnog područja predstavljajući ga kao majstora slike i zvuka .Dobitnik je nagrade "Ivan Filipović" za doprinos u visokom obrazovanju, Nagrade "Marko Marulić" za doprinos u znanosti, Nagrade Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga za razvoj glazbenog i plesnog školstva, zatim priznanja Grada Splita za doprinos u kulturi, nagrade Splitsko dalmatinske županije za doprinos u kulturi kao i mnogih nagrada za skladateljski i umjetnički rad. Goran Sučić doprinio je radu mnogih asocijacija, a njegova slikarska djela nalaze se u mnogim privatnim zbirkama.

Živi i radi u Splitu.

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!