Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
7.9.2023.
Ljeto bogato sveučilišnim sportskim natjecanjima Galerija slika
sportsko_ljeto__foto_UNISPORT.jpg sportsko_ljeto__foto_UNISPORT_1.jpg sportsko_ljeto__foto_UNISPORT_3.jpg sportsko_ljeto__foto_UNISPORT_5.jpg sportsko_ljeto__na_slici_Klara_Andrijasevic__foto_UNISPORT.jpg

Ciljevi

  • Cilj 3

Nakon završetka akademske godine, zadnjih ispita, skripti i učenja, došao je red na ono najljepše. Ljetna sveučilišna sportska natjecanja ponovno su privukla pažnju studentica i studenata sportaša koji su zbog nastupa u bojama Sveučilišta, presložili svoje planove te se zaputili u zemlje domaćine diljem Europe i svijeta. Prioritet je bio upoznati sportsku akademsku zajednicu te dodatno oplemeniti vrijedno studentsko sportsko iskustvo. Još jednom su naše uspješne studentice i studenti sportaši pokazali da su fantastični ambasadori Hrvatske gdje god da dođu na kugli zemaljskoj. U nastavku pročitajte kratki pregled ljetnih sportskih nadmetanja u akademskom kalendaru.

Ljetni sinopsis otvorilo je Europsko sveučilišno prvenstvo u tenisu. Španjolska Granada je od 3. do 9. srpnja ugostila studentsku tenisku elitu. U konkurenciji 13 ženskih i 16 muških ekipa s čak 23 sveučilišta iz 13 zemalja, jedine hrvatske predstavnice bile su studentice splitskog Sveučilišta što je iznimno priznanje za našu akademsku zajednicu. Na kraju su Matea Mamić, Marina Pavković i Andrea Zečević zauzele 7. mjesto. U mečevima skupine A upisale su pobjedu protiv domaćeg Sveučilišta u Granadi i poraz od Sveučilišta u Genevi. U četvrtfinalu su zaustavljene od Francuskinja Grenoble Alpe koje su na kraju otišle do trona i do zlatnog odličja. Konačno 7. mjesto pripalo im je nakon tijesnog poraza od poljskog Poznana te bodovima bez borbe od Sveučilišta Cologne.

Uz domaćinstvo Europskog sveučilišnog prvenstva u futsalu, Hrvatska je imala čast ugostiti još jedno sveučilišno natjecanje. Zagreb je u srpnju bio domaćin EUSA prvenstvu u borilačkim sportovima. U bojama splitskog Sveučilišta, imali smo 10 predstavnika u sljedećim sportovima: kickboxing, taekwondo i judo. Kući se naravno, nisu vratili praznih ruku, već s četiri medalje. Taekwondaš  Josip Bilić Pavlinović fantastičnim borbama je stigao je do samog vrha i u vitrine spremio srebrno odličje. Judaš Ivan Rozga zaslužan je za broncu, baš kao i kickboksači Josip Vrkić Bilge Su Gurel.

U akciji je bila i košarkaška momčad Sveučilišta u Splitu pa smo uživali u radosti loptanja pod obručima. U Portugalu, na Europskom sveučilišnom prvenstvu, u skupini su upisali dvije pobjede: protiv Sveučilišta Lyon 88:77 i protiv Sveučilišta Aveiro 96:57 te poraz od madridskog Sveučilišta 75:81. U četvrtfinalu ih je čekala jaka momčad Seville i na kraju, u pravoj košarkaškoj poslastici, za nijanse izborila prolazak u polufinale s rezultatom 66:61. Taj poraz nije uzdrmao splitske redove. Dapače, motivirao je naše studente košarkaše za dvije završne pobjede koje su im donijele 5. mjesto u Europi i odličan zalog za sjajnu budućnost.

Krajem srpnja, odnosno početkom kolovoza, točnije od 28. srpnja do 8. kolovoza, uslijedio je vrhunac studentskih sportskih natjecanja. 31. Svjetske sveučilišne igre ugostio je kineski Chengdu. U 18 sportova, natjecalo se više od 6500 sportaša s brojnih europskih i svjetskih akademskih sastavnica, a od 13 hrvatskih predstavnika, jedini koji je nastupao za boje splitskog Sveučilišta bio je Josip Božić Pavlinović. Nakon pojedinačnog srebra osvojenog na Europskom sveučilišnom prvenstvu u borilačkim sportovima u Zagrebu, Josip je ponovno bljesnuo i pokazao iznimnu vrijednost splitskog studentskog sporta. Iz daleke Kine vratio se ovjenčan brončanom medaljom kao najboljom potvrdom uspješnosti fantastične dualne karijere. Uz Josipa, splitska atletičarka Klara Andrijašević u disciplini 1500 m trčanje osvojila je 17. mjesto u jakoj konkurenciji.

Još jednu sezonu smo uspješno priveli kraju, na ponos i na radost splitskog Sveučilišta koje se u svakom sportskom segmentu ima s čime pohvaliti. Već sad, s nestrpljenjem čekamo nove izazove uvjereni u novi uspjeh i nove medalje! UNISPORT.ST

Piše i foto: UNISPORT ST/Universitas

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!