Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
5.5.2023.
Međunarodna veslačka regata Sveti Duje i ove godine dio mozaika Sudamje Galerija slika
21-rsd.png AM-UNI-regata_2021-subota_UTRKA-13.jpeg AM-UNI-regata_2021-subota_UTRKA-2.jpeg Photo-14.05.2022.,-14-20-51.jpg Photo-14.05.2022.,-14-22-35.jpg regata_003.jpg

Ciljevi

  • Cilj 3
  • Cilj 5

Tradicija  koja  postoji  već  više  od  dva  desetljeća! Tjedan  dana  nakon proslave  svetoga  Dujma,  Međunarodna  veslačka  regata  Sveti  Duje od  12.  do  14.  svibnja  još jednom u biser podno Marjana dovodi europsku veslačku kremu. Centralna pozornica jedne od najpoznatijih manifestacija sveučilišnog sporta u Europi biti će splitska Riva sa svojim šarmantnim ambijentom i to samo nekoliko dana nakon održavanja Svjetskog veslačkog kupa u Zagrebu. Tri dana veslačkog spektakla bit će, kao i do sada, posebna i puna događanja. 

Program započinje u petak, 12. svibnja, ceremonijom svečanog otvaranja u Galeriji Meštrović. Već u subotu i nedjelju gledat ćemo veslačke ekipe u akciji na regatnim poljima u Spinutu i na Rivi. Subota, 13. svibnja je  rezervirana  za  okršaj  najboljih  studentskih  veslačkih  ekipa,  među  kojima  se  posebno  ističe dvoboj popularnih Britanaca, Oxforda i Cambridgea i to u najjačim sastavima. Svega mjesec dana nakon slavnog Boat Racea na Temzi, u finalu se nadamo uzvratu najpoznatije studentske utrke na svijetu, iako se među konkurencijom ističu brojna sveučilišta, koja uz ukrštena vesla najavljuju utrke dostojne pobjedi. Ovogodišnja novost je i dolazak ekipa drugih kontinenata, i to iz afričkog Johannesburga i daleke Koreje.     

Mnoštvo gledatelja zasigurno će i ove godine na Rivu pohoditi u nedjelju, kada je na rasporedu tradicionalna Utrka legendi. To i ne čudi, obzirom da je težina olimpijskih, svjetskih i europskih medalja u tri čamca, itekako osjetna. Riječ je o revijalnoj utrci na relaciji Riva – Gradska luka - Matejuška, u kojoj će svoje snage odmjeriti posade sastavljene od legendi Oxforda i Cambridgea, sve  redom  dobitnici  najsjajnijih  olimpijskih  i  svjetskih  odličja.  Njima će se suprotstaviti, ništa manje sjajne, splitske legende iz veslačkog kluba Gusar.    

Ovogodišnji program Regate Sveti Duje bit će obogaćen i sastankom izvršnog odbora krovne Europske sveučilišne sportske asocijacije - EUSA EC, koji će uključivati predstavnike brojnih europskih zemalja. Nije slučajno izabrana lokacija poput Splita, s obzirom  na aktivnosti i uspjehe Sveučilišta u  Splitu u nacionalnim i međunarodnim okvirima. 

Osim toga, u rasporedu regate naći će se, već tradicionalni, meet-up Lessons from the boat, u kojem će bivši veslači i olimpijci, a danas uspješni poslovnjaci u svojim poljima, dijeliti znanja splitskim studentima na temu uvijek gorućih dualnih karijera.     

Regata Sveti Duje spaja sport, biznis, kulturu & zabavu te na pravi način prikazuje diversifikaciju turističke ponude grada Splita, koja uz svoj promotivni značaj ima posebnu vrijednost u vremenu turističke predsezone. Uz lijepo vrijeme koje nas očekuje u vikendu Regate, ispunite svoje vrijeme i obogatite svoj um. 

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!