SEA-EU misija kao strategija razvoja šest sveučilišta

European University of the Seas (SEA-EU) nije samo projekt, već dugoročna strategija razvoja svih šest sveučilišta, naglašeno je u petak, 19. lipnja, na pripremnom online sastanku za održavanje Upravnog odbora - Governing Board SEA-EU alijanse, planiranog sredinom srpnja.

Sastanku su uz rektora Sveučilišta u Splitu, prof.dr.sc. Dragana Ljutića, prorektorice za međunarodnu suradnju prof.dr.sc. Đurđice Miletić i tehničke voditeljice projekta Ivane Jadrić, prisustvovali i rektor Sveučilišta u Cadizu  Prof. Francisco Piniella, direktor Sveučilišta u Brestu  prof. Matthieu Gallou, rektor Sveučilišta u Malti prof. Alfred J. Vella, prorektor za istraživanje Sveučilišta u Gdansku  prof. Piotr Stepnowsk te prorektorica za akademska pitanja, internacionalizaciju i  različitost Sveučilišta u Kielu prof. Anja Pistor-Hatam.

Na sastanku su sva Sveučilišta pružila pregled institucionalne pozicije u kontekstu implementacije SEA-EU misije u strateški razvoj Sveučilišta. Svi predstavnici su se jednoglasno složili da SEA-EU nadilazi granice projekta te prerasta u srednjoročnu strategiju razvoja svih šest Sveučilišta.
Kako je naglasio rektor Sveučilišta u Cadizu, Prof. Piniella, svih pet partnerskih sveučilišta se promatraju kao kampusi Sveučilišta u Cadizu, a s njegovom idejom da sva sveučilišta djeluju kao jedno, složili su se i ostali predstavnici. Prof.  Pistor-Hatam je pritom naglasila  kako je SEA-EU savez uzet kao model za uspješnu provedbu Europskih sveučilišta u Njemačkoj.

Rektor splitskog sveučilišta prof.dr.sc. Dragan Ljutić je naglasio koliko je Sveučilište u Splitu prepoznalo SEA-EU misiju kao svoj cilj od samog početka. U svrhu navedenog je osnovan poseban SEA-EU ured koji će ciljano biti smješten upravo u središte grada kako bi pružio doček svim međunarodnim suradnicima. U provedbu projekta su uključeni svi prorektori, brojni dekani i preko 40 eksperata sa cijelog Sveučilišta te se osiguralo nacionalno sufinanciranje od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja. Rektor je naglasio i da je jedan od ciljeva i aktivacija otoka Visa, koji bi u budućnosti predstavljao Centar za poslijediplomske studije, u kojem i SEA-EU ima svoj prostor razvoja za budućnost, u smislu međusveučilišnog centra za more.
Sveučilište u Splitu je, kako je naglasio rektor Ljutić, učinilo sve da se što kvalitetnije nosi s izazovima koje je donijela COVID-19 situacija, između ostaloga i osiguralo brojne nastavne materijale u online verziji, što je jako dobra podloga za razvijanje nekih ideja projekta. Naglasio je rektor Ljutić, kako je osnovan i SEA-EU upravljački tim koji ima mjesečne sastanke svih uključenih, na kojem se analiziraju zadaci koji proizlaze iz projekta te planiraju budući potezi. Sve navedeno pokazuje kako je Sveučilište u Splitu duboko ukorijenilo SEA-EU misiju u svoj budući razvoj i kako Sveučilište u Splitu snažno podupire SEA-EU alijansu.

Budući strateški dokument razvoja same Alijanse će biti definiran u Manifestu koji će SEA-EU predstavnici razvijati u narednih mjesec dana. Potpisivanje Manifesta rektora svih šest Sveučilišta planirano je na sastanku Upravnog odbora - Governing Board.
Manifest će osim izazova s kojima smo danas svi suočeni (izazova uvjetovanih širenjem Covid-19 virusa, izazovima koji se vežu uz razvijanje zajedničkih studijskih programa, osiguravanjem kvalitete i povezivanjem studenata),  adresirati i povezivanje SEA-EU misije sa dugoročnim vizijama razvoja svih šest Sveučilišta.

Na koncu su svi prisutni zaključili kako je snaga SEA-EU saveza upravo u njenoj održivosti, te da SEA-EU nadilazi sam projekt i širi se na cijelu filozofiju razvoja svakog od šest uključenih sveučilišta.