NASTAVA NA ENGLESKOM JEZIKU ZA STUDENTE KOJI STVARAJU PRILIKE

NASTAVA NA ENGLESKOM JEZIKU ZA STUDENTE KOJI STVARAJU PRILIKE

Ekonomski fakultet u Splitu već nekoliko godina organizira modularno izvođenje nastave na engleskom jeziku, kako za dolazne (gost) studente, tako i za matične studente Fakulteta. Svake akademske godine, na obje razine studija, studenti mogu izabrati jedan ili više od ukupno 40tak ponuđenih kolegija koji će pohađati i polagati na engleskom jeziku. Od uvođenja ovakvog koncepta nastave, Fakultet bilježi ne samo porast broja dolaznih (gost) studenta (81) već i izrazito pojačan interes domaćih (matičnih) studenata za upis kolegija na engleskom jeziku (112) i odlazak na mobilnost u nastavku studija (80).

Prednosti su brojne za obje kategorije studenata.

Dolazni (gost) studenti koji dođu na studijski boravak na Fakultet u mogućnosti su osjetiti autentičan doživljaj, obzirom da u interakciji s matičnim studentima, dobiju pomoć „lokalca“ u novom gradu i na novoj instituciji čime je njihov cjelokupan doživljaj nemjerljivo obogaćen. S druge strane, akademska i kulturološka interakcija s dolaznim (gost) studentima, korištenje i poboljšanje znanja jezika struke, nova prijateljstva, motivacija za odlazak na studijsku mobilnost u inozemstvo te dodatni bodovi prilikom prijave za odlazak na mobilnost, neki su u nizu prednosti upisa kolegija na engleskom jeziku za matične studente koji su na ovaj način u mogućnosti testirati svoje sposobnosti izlaska iz „komfor“ zone sada i ovdje, na svom terenu u matičnoj instituciji i pripremiti se za odlazak na studijski boravak ili stručnu praksu u inozemstvo.

Donosimo i primjer dobre prakse studentice koja je tijekom preddiplomskog studija upisala čak sedam kolegija na engleskom jeziku i uspješno se pripremila za studijski boravak na koji uskoro i odlazi. Na rang listi kandidata za dodjelu ERASMUS+ financijske potpore, zahvaljujući bodovima od upisanih kolegija na engleskom jeziku, studentica je bila rangirana na prvom mjestu i na taj način osigurala studijski boravak na prestižnoj visokoobrazovnoj instituciji.

**********

Tijekom druge godine studija shvatila sam da želim proširiti svoje iskustvo i testirati svoje sposobnosti snalaženja u novim i nepoznatim situacijama. Počela sam proučavati i pratiti obavijesti i upute za ERASMUS+ program. Zaključila sam da se trebam dobro pripremiti i usavršiti engleski jezik pa sam na toj godini studija upisala jedan kolegij na engleskom jeziku kao opciju koju mi je nudila matična visokoobrazovna institucija EFST. Obzirom da tada još nisam bila sigurna u sebe niti sam bila još jezično spremna za tu studijsku avanturu izvan RH, nisam se prijavila za studijski boravak u nastupajućoj akademskoj godini, ali sam uspješno položila jedan od kolegija koji su se izvodili na engleskom jeziku. Tijekom pohađanja ove nastave, ne samo da sam usavršila znanje engleskog jezika i spoznala što me čeka na inozemnoj visokoobrazovnoj instituciji kad se "otisnem" na studijski boravak, već sam i upoznala studente iz raznih europskih država koji su došli na studijski boravak na EFST. Zajedno smo usvajali ne samo studijsko, već i životno gradivo te sam imala priliku upoznati dijelove drugih kultura, običaja, načina razmišljanja, proširiti svoje vidike i prihvatiti različitosti. Privučena tim pozitivnim iskustvom i željna daljnjih izazova, na trećoj godini studija upisala sam još šest kolegija na engleskom jeziku. Zahvalna sam EFST i ERASMUS+ programu i na novim prijateljima iz inozemstva koji su mi pokazali da samo mali korak izvan naših osobnih okvira otvara vrata novog, neistraženog svijeta i uspavanih mogućnosti. Stekla sam vjeru i sigurnost u sebe, jezično i studijski se pripremila za svoju ERASMUS+ avanturu, prijavila se i dobila financijsku potporu za studijski boravak u a.g. 2019/2020. na Sveučilištu u Coimbri u Portugalu. Nestrpljivo iščekujem to novo studijsko i životno iskustvo koje će mi razviti sposobnosti i otkriti neke nove mogućnosti. 

Dora Grgas, studentica 1. godine diplomskog studija Poslovne ekonomije, smjer Informatički menadžment