Svijet se danas suočava s brojnim izazovima vezanim za hranu od kojih se posebno ističe eksponencijalni porast populacije u budućnosti koji će dodatno naglasiti problem nedostatka hrane u pojedinim regijama svijeta te sve izraženiju ekonomsku neravnotežu. U prilog navedenom ne idu ni snažne klimatske promjene, neodrživa poljoprivredna praksa (prekomjerno korištenje pesticida i kemikalija), tehnološki izazovi, narušavanje bioraznolikost sustava, iscrpljivanje i loše upravljanje vodnim resursima, itd.
Stoga su brojni znanstvenici svoja trenutna istraživanja usmjerili prema rješavanju ovog problema, vrlo često usmjeravajući snage prema pronalasku ili otkriću novih izvora hrane…
Na Sveučilištu u Splitu uskoro završava PRIMA projekt SEAFENNEL4MED, punog naziva „Inovativno-održivi sustavi uzgoja motra (Crithmum maritimum L.) za povećanje agrobioraznolikosti, profitabilnosti, kružne ekonomije i otpornosti na klimatske promjene malih farmi Mediterana“, financiran iz okvirnoga programa Obzor 2020 i od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih. Projekt je financiran iznosom od 964 600 EUR, a voditeljica projekta je izv. prof. dr. sc. Ivana Generalić Mekinić sa Kemijsko tehnološkog fakulteta zajedno s kolegom dr. sc. Branimirom Urlićem s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša.
A zvijezda projekta je najpoznatiji jadranski halofit (biljka prilagođena staništima izloženim uvjetima visokog saliniteta, oskudice vode i velikih temperaturnih fluktuacija)- motar, poznat još i kao petrovac, morski koromač, obalac, biljka Sv. Petra, itd.
Ovaj stanovnik gotovo svake plaže na našoj obali se od davnina koristi u prehrambene i ljekovite svrhe, obzirom da posjeduje brojne bioaktivne spojeve. Iako je neko vrijeme bio zaboravljen, posljednjih godina je ponovno zasjao i kao zvijezda obalne gastronomije.
Rezultati istraživanja SEAFENNEL4MED projekta ukazuju na specifičnosti sastava hrvatskog motra u odnosu na populacije iz drugih mediteranskih zemalja partnera (Italija, Francuska, Tunis, Turska) te postojanje posebnog kemotipa biljke. Naš motar karakterizira visok sadržaj limonena u eteričnom ulju, dominacija omega masnih kiselina, vitamina C, karotenoida i tokoferola što doprinosi dosadašnjim saznanjima o njegovoj nutritivnoj i funkcionalnoj vrijednosti.
U sklopu projekta na Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša podignut je i ekološki demo nasad motra koji se koristio kao sirovina za razvoj novih, inovativnih proizvoda. Istražena je primjena njegovih pripravaka kao prirodnog konzervansa i antioksidansa u različitim prehrambenim proizvodima u cilju sprječavanja ili usporavanja njihova kvarenja, te za poboljšanje funkcionalnih i organoleptičkih karakteristika. U cilju proizvodnje s nultom stopom otpada, iskorišteni su i nusproizvodi uzgoja u pripravi bioaktivnih sastojaka, funkcionalne hrane i nutraceutika te za kompostiranje.
Rezultati istraživanja hrvatskih partnera rezultirali su do danas objavom jednog poglavlja u znanstvenoj knjizi, jedanaest cjelovitih znanstvenih radova, osam radova prezentiranih na međunarodnim znanstveno-stručnim skupovima, obranom četrnaest studentskih završnih i diplomski radova, a razvijeni proizvodi od motra prezentirani su široj populaciji na različitim događanjima u sklopu popularizacije znanosti.
Više o projektu možete saznati na njegovoj službenoj web stranici, CROSBI poveznici ili nam se javiti mailom (gene@ktf-split), jer naša priča s ovom biljkom s krajem projekta ne završava.