Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
13.5.2024.
Na splitskim ulicama uskoro električni buggy, inovativno vozilo studenata Sveučilišnog odjela za stručne studije Galerija slika
IMG-20240416-WA0003.jpg IMG-20240416-WA0004.jpg IMG-20240416-WA0005.jpg IMG-20240416-WA0006.jpg

Ciljevi

  • Cilj 4
  • Cilj 9
Na splitskim ulicama uskoro bi mogli vidjeti i električni buggy, inovativno vozilo studenata splitskog Sveučilišnog odjela za stručne studije. Naime, kako nam je pojasnio pročelnik Odsjeka za elektrotehniku dr. sc. Marko Vukšić, studenti su elektrificirali buggy vozilo ugradnjom električne pogonske grupe. U provedbi projekta elektrifikacije buggy vozila studenti su zamjenili motor s unutarnjim sagorjevanjem s dva BLDC elektromotora i  baterijama, te razvili upravljačko računalo i na taj način pokazali kreativnu primjenu stečenih znanja u praksi. Karoserija je prilagođena novim potrebama kao i sustav upravljanja.

No, prije nego što bude na cesti, mora proći iduće korake u projektu, a to su homologizacija i registracija.

- Brzina mu je limitirana na 60 km/h, a imamo u planu razvoj još nekih komponenti s kojima bismo mogli nadograditi postojeće sustave na vozilu, primjerice ugradnja  "digitalnog diferencijala"  omogućila bi poboljšani radijus okretanja vozila, a nadogradili bismo i neke elektroničke podsustave kao što je primjerice „battery management sustav“ za održavanje baterije  - ispričao nam je o daljnjim planovima profesor Vukšić.

Ideja je potekla od profesora Odsjeka, a studenti, njih preko 10, su se pod mentorstvom profesora Marka Vukšića, Tonka Kovačevića i Slavena Šitića zdušno uključili u izradu ovog električnog vozila.

- Za vrijeme rada na komponentama ovog „buggyja“ odradili su praksu, ali i timske projekte, a izrađeno je i nekoliko završnih radova - kazao nam je pročelnik Vukšić.

Ne nedostaje im ni domišljatosti ni za budućnost pa tako saznajemo da im je u planu razviti i autonomno električno vozilo, kojim bi upravljalo računalo, a žele i nadalje razvijati složenije aplikacije za što već dobru podlogu imaju i u postojećem „buggyju“.
Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!