Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
11.5.2023.
Najavljeno 21. izdanje Regate koja u Split na tri dana dovodi veslački “creme de la creme” Galerija slika
jakov-matic2.JPG jakov-matic4.JPG jakov-matic5.JPG regata-5.jpg regata-6.jpg regata2.jpg regata3.jpg regata7.jpg

Ciljevi

  • Cilj 3
  • Cilj 4
  • Cilj 17

U tradicionalno bajkovitom ambijentu Galerije Meštrović službeno je najavljeno 21. izdanje Regate koja u Split na tri dana dovodi veslački "creme de la creme". "

Sa zadovoljstvom mogu reći da je sve spremno za 21. po redu Regatu, a i da su s nama po prvi put i interkontinentalne ekipe. Nakon svih ovih godina, lijepo je reći da imamo tradiciju i vrijednost", na samom je početku istaknuo zlatni olimpijac, Luka Grubor, i dodao kako u čamcima ovogodišnjih legendi leži najviše medalja do sada. Za spomenuti je da u samo tri čamca, Oxford - Cambridge - Split, nose težinu od 10 olimpijskih, a preko 25 svjetskih medalja.

Najavljen je i, sada već tradicionalni, meet-up naziva "Lessons from the boat", u kojem će i ove godine biti riječ o dualnim karijerama. Spinit inkubator će u petak, 12. svibnja u 18h, postati središte okupljanja studenata, sportaša, alumnija, i svih zainteresiranih, a istaknuti predavač bit će Jan Herzog. Nekada veslački reprezentativac, olimpijac i medaljist, danas je kirurg u Kraljevskoj nacionalnoj ortopedskoj bolnici, Royal National Orthopaedic Hospital, kao i bolnicama Spire Bushey i St John & St Elizabeth.

U ime Sveučilišta u Splitu Regatu je najavio prorektor za strateško planiranje i upravljanje, prof. dr. sc.Boris Maleš, koji je pohvalio angažman Splitskog sveučilišnog sportskog saveza: "Regata Sveti Duje simbol je sveučilišnog sporta na našem području, a prije svega to možemo zahvaliti Sveučilištu u Splitu koje ulaže u sveučilišni sport i visoko pozicionira važnost ovog segmenta akademskog i društvenog života." Uz najavu regate, prorektor Maleš istaknuo je kandidaturu za Europske sveučilišne igre 2028. godine. Sveučilište u Splitu sprema kandidaturu za ovaj najmasovniji europski sveučilišni događaj, koji inače okuplja više od 5500 sudionika s više od 400 sveučilišta, a održavale bi se na preko 50 sportskih lokacija. Imajući u vidu dugogodišnju tradiciju Regate Sveti Duje, ali i međunarodno ljeto koje Split i Sveučilište u Splitu očekuje u vidu EUSA Europskog futsal prvenstva, kandidatura za EUG 2028. logičan je slijed događaja za ovu ambicioznu i uigranu splitsku ekipu. Kako je ovogodišnja Regata obogaćena je sastankom izvršnog odbora krovne Europske sveučilišne sportske asocijacije - EUSA EC te se predstavnici brojnih europskih zemalja nalaze u Splitu, sigurno će to biti odlična prilika za razgovor o najavljenoj kandidaturi.

"Ponosni smo što se Međunarodna veslačka regata Sveti Duje kontinuirano razvijala u smjeru prepoznatljivog brenda na ponos našeg grada Splita i Hrvatske uz pomoć OTP banke. Naša suradnja ove je godine postala punoljetna, a prvi susret bio nam je davne 2005. godine. Veselimo se još jednoj godini i novim izazovima", nahvalio je 18 godina dugu povijest, prijateljstvo i pokroviteljstvo, Tomislav Aljinović, predstavnik OTP banke i dugogodišnji veslač splitskog Gusara.

Nikad jače sveučilišne ekipe spremne su ukrstiti vesla za titulu pobjednika ove svjetske manifestacije. Osim pojačanja s hrvatskih sveučilišta, ističu se ekipe iz Johannesburga i Koreje. U nedjelju će se, kao "šlag na tortu", održati revijalne utrke, među kojima i Utrka legendi triju velikih veslačkih ekipa, Oxforda, Cambridgea i Splita. Podsjećamo, Regata je na rasporedu od petka do nedjelje, a službeni početak još jednog poglavlja drevne veslačke priče je u petak, ni manje ni više, nego u antičkom prostoru podruma Dioklecijanove palače, samo korak do najljepše svjetske veslačke pozornice, splitske Rive.

Organizatori jednoglasno pozivaju na najveći veslački spektakl u biseru podno Marjana, ali definitivno i šire. Vidimo se na najljepšim veslačkim pozornicama - Spinutu i Rivi!

Foto: Jakov Matić/Regata Sveti Duje

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!