Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
31.8.2022.
Najbolje studentice studija Mediteranske poljoprivrede:

Ciljevi

  • Cilj 4
  • Cilj 12

Dora Bilić i sestre Anamari i Vlatka Bešker među najboljim su studenticama studija Mediteranska poljoprivreda na Sveučilištu u Splitu. Dora, studentica treće godine, priznala nam je da je ovaj studij upisala zbog snažnog interesa prema biologiji i njoj srodnim znanostima.

- Povezanost s agronomijom osjećam i privatno kao veliki ljubitelj prirode i njezinih zakonitosti na kojima se temelji živi svijet. Iznimno mi se sviđa što možemo primijeniti teorijska znanja iz knjige u polju – realnome svijetu. Kada idemo na terensku nastavu, profesori nas podučavaju stvarima koje nisu pod definicijom, već je znanje plod njihova dosadašnjeg iskustva. Usmjereni su na to da se pomogne ljudima koji uzgajaju hranu ili sirovine za daljnju proizvodnju, što smatram osnovom za nastavak života na planetu Zemlji. Osim toga, sviđa mi se što su naši profesori pristupačni i životni ljudi, to kolegij čini zanimljivijim i naše učenje lakšim. Pokušavaju nam približiti važnost agronomije kao znanosti i kao djelatnosti kojom stvaramo gotovo sve čime se koristimo za život – od tkanine do hrane koja nam je neophodna, govori Dora.

Vlatka je upravo završila drugu godinu studija, a kazala nam je da joj je studij i prije upisa izgledao jako zanimljivo, a do sada je izrazito zadovoljna svojim odabirom. Njezina sestra Anamari također je privela drugu godinu studija kraju.

- Zanimala me agronomija, srećom otvorio se studij u Splitu i odmah sam znala da to želim upisati. Zadovoljna sam studijem, neki kolegiji su zahtjevniji, ali sve se može svladati, samo treba uložiti više vremena i truda, dodala je Anamari. Što se tiče teorijskog dijela, on se svodi na predavanja i seminare, dok praktični dio obuhvaća mnogo više.

- Praktična nastava obuhvaća laboratorijske vježbe, odlaske na teren, na primjer na obiteljska poljoprivredna gospodarstva – u voćnjake, maslinike i vinograde, također odlaske u uljaru kako bismo se pobliže upoznali s procesom proizvodnje maslinova ulja i odlaske u pogone sortiranja i pakiranja, te upoznavanje sa zaštitnim sredstvima za biljke - objasnila je Anamari, koja je zajedno sa sestrom Vlatkom dobitnica stipendije Sveučilišta u Splitu.

- Važnost cjelokupnog ekosustava, koji predstavlja krug života i povezuje nas s atomima od kojih smo nastali, shvatit ćete ako odlučite studirati agronomiju i, naravno, ako imate interesa za sustav u kojem smo svi povezani. Biljke ćete shvatiti kao prirodna čuda čiji organizmi, koristeći vodu, svjetlo i primarne elemente iz tla, stvaraju šećer od kojeg svaka energetska komponenta nastaje, pa tako i mi sami - dodala je Dora.

Što se tiče želja i planova za budućnost, Anamari nam je kazala da bi voljela imati svoj OPG ili se baviti agroturizmom, ali i da je izrazito zanima ekološka poljoprivreda. Sestra Vlatka također nam je priznala da ima puno ideja, a i ona se vidi kao vlasnica OPG-a.

A što bi poručile mlađim generacijama?

- Budućim bih kolegama savjetovala da nastave izučavati svoj interes prema vegetaciji, najvećoj prirodnoj tvornici svega što nas okružuje. U današnjem svijetu gdje vladaju zakoni čovjeka, koji stavlja primarne organizme od kojih je nastao na mjesto ispod sebe, sustav je iscrpljen i priroda treba našu pomoć, a još više mi trebamo njezinu - kazala je Dora, s kojom se slažu sestre Bešker.

- Ako se želite baviti poljoprivredom, imate neke ideje, vizije, spremni ste uložiti vrijeme i trud, upišite ovaj studij, nećete požaliti - dodale su za kraj.

Piše: Mila Puljiz/Universitas

Foto: Saša Burić/Cropix i privatni album 

 

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!