Brojna publika uživala u susretu s pjesnikom Lukom Paljetkom

Puna dvorana Sveučilišne knjižnice u Splitu dočekala je u srijedu, 16. listopada, poznatog pjesnika, prevoditelja, redatelja, slikara, pisca za djecu i dramskog pisca, akademika Luku Paljetka. Tom prigodom je prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, istaknuo da je veliko zadovoljstvo vidjeti ispunjenu dvoranu mladim ljudima, koji su došli poslušati riječi i poeziju ovog renesansnog čovjeka našeg vremena. Istaknuo je da je područje umjetnosti dodana vrijednost koja nas čini ljudima, a samim time je i neizostavna komponenta rastu i razvoju našeg Sveučilišta. Rektor je najavio i da će Sveučilište u budućnosti organizirati susrete s ljudima koji svojim radom mogu inspirirati svakog od nas.

- Ovo je svečan trenutak za sve nas jer smo se okupili kako bismo slavili knjigu, odnosno kulturu – kazao je Luko Paljetak, pozvavši sve da čitaju knjige, posebice mlade ljude. Poručio je mladima da se druže zbog druženja i zbog riječi, prisjetio se svojih druženja s Momčilom Popadićem, kao i prvih književnih, javnih nastupa u Zlatnim vratima. Govorio je o svom stvaralaštvu, djelima, izazovima prevođenja te je recitirao svoje stihove.
Darko Matičević je predstavio „Sabrane pjesme (1968-2018) Luke Paljetka“ , kapitalno djelo u šest knjiga u kojima je na 3730 stranica okupljen impozantan pjesnički opus ovog umjetnika.
Anđela Matas, koja i moderirala susret, publici je predstavila akademika Luku Paljetka.