Svečano uručeni ugovori za sedam tvrtki korisnika Programa provjere inovativnog koncepta

Rektor prof.dr.sc. Dragan Ljutić je u četvrtak u vijećnici Rektorata svečano uručio ugovore za sedam tvrtki korisnika Programa provjere inovativnog koncepta PoC7 (eng. Proof of Concept) koji su svoje projekte prijavili kroz Ured za projekte i transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu.
Projekte je prijavilo ukupno 14 tvrtki od koji je 7 odabrano za financiranje, ukupna vrijednost ugovorenih projekata je cca 3.400.000,00 HRK,  a provode ih isključivo tvrtke, od kojih su dvije novoosnovane.  Za provedbu projekata otvoreno je 6 novih radnih mjesta.

Inovacije koje će se razvijati kroz ovaj projekt su: pametna plutača koja će omogućiti kontrolu protoka plovila na sidrištima, marinama i nautičkim lukama, kompozitni filtracijski sustav koji omogućava istovremeno odvijanje dviju funkcija pročišćavanje zraka i obogaćivanje zraka negativnim ionima i antioksidansima, adaptivna priprema hrane na dislociranim lokacijama, vakuumski destilator eteričnog i ljekovitog bilja, NeuroTrader – znanost optimalnog odlučivanja, unaprjeđenje tehnološkog procesa mariniranja kozica i CleaNet - izrada prototipa automatskog uređaj za čišćenje mreža s izolacijom nametnika.

Nevjerojatna je vijest da je 50 posto prijavljenih projekata prihvaćeno što je pokazatelj da  Ured za transfer tehnologija izvrsno surađuje s gospodarstvenicima  te da je naše Sveučilište visoko pozicionirano kako u znanosti, tako i u inovacijama – kazao je rektor Ljutić naglasivši kako je bit Sveučilišta davanje perspektive mladim ljudima u smislu zapošljavanja, a upravo kroz ove projekte zaposlit će se šest mladih ljudi.

Rektor je najavio i proširenje Ureda za transfer tehnologije, kojeg je utemeljila i uspješno vodila prof.dr.sc. Leandra Vranješ Markić, prorektorica za znanost i inovacije, novim upošljavanjem kako bi prerastao u centar izvrsnosti planiranja, praćena i izvođenja projekata.

Izravno povezivanje poduzetništva, tvrtki i Sveučilišta je ono čemu stremimo, odnosno da možemo ljudima reći kako upravo ovdje mogu sebi osigurati sve uvjete i rasti na europskoj i svjetskoj razini – poručio je rektor Ljutić, dodavši kako je do sada kroz ovakve projekte osigurano 8 milijuna kuna, s tim da je ove godine najviše projekata dobilo sredstva.

Program provjere inovativnog koncepta provodi se u okviru Hrvatskog projekta tehnologijskog razvoja (engl. Croatia Science & Technology Project – STP II) u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Svjetskom bankom. Zadaća provedbe Programa dodijeljena je HAMAG-BICRO-u.

Ured za projekte transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu je jedan od prepoznatih centara u provedbi Programa provjere inovativnog koncepta (eng. Proof of Concept) i ima važnu ulogu u postupku Prijave i provedbe projekata. Prepoznati centri, kojih je ukupno 12, ostvaruju inicijalni kontakt s natjecateljima, informiraju ih te zaprimaju Prijave. Osim toga pružaju savjetodavnu podršku u procesu Prijave, a ukoliko je projekt odobren za financiranje Prepoznati centri vrše monitoring i izvještavanje, te komunikaciju s HAMAG-BICRO-m koji dodjeljuje sredstva – kazao je Boško Ljubenkov voditelj Ureda za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu.

Inovacijski program PoC namijenjen je subjektima malog gospodarstva (mikro, malim i srednjim poduzećima) s ciljem pružanja podrške inovacijama u najranijoj fazi istraživanja kako bi se osigurao pred-komercijalni kapital za tehničku i komercijalnu provjeru inovativnog koncepta. Provjera inovativnog koncepta potrebna je kako bi se potvrdili dokazi kako su novi procesi ili tehnologija ostvarivi i kako potencijalno mogu imati komercijalnu primjenu.

HAMAG BICRO provodi PoC program kroz suradnju s organizacijama za potporu poslovanja (Prepoznati centri), čija je uloga pružanje podrške natjecateljima kroz postupak prijavljivanja i implementacije projekta. Ovaj model pokazao je obećavajuće rezultate, obzirom da uvelike doprinosi uspješnijoj suradnji HAMAG BICRO-a s potencijalnim korisnicima na terenu, pružajući podršku korisnicima.

Više o projektima u prilogu

Vezani dokumenti