Započeo najradosniji tjedan na Sveučilištu - 17. Festival znanosti!

Svečano otvaranje 17. Festivala znanosti održalo se u ponedjeljak, 8. travnja na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. Otvorenju su nazočili prorektorica Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Leandra Vranješ Markić, zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Luka Brčić, Vedran Mardešić, viši savjetnik  Odsjeka za prosvjetu i tehničku kulturu Grada Splita, članovi Senata, predstavnici Organizacijskog odbora Festivala, kao i brojni drugi gosti.

Tom prigodom u atriju FESB-a  prikazan je niz znanstvenih pokusa, radionica i vježbi koje su za brojne učenike splitskih osnovnih i srednjih škola pripremile sastavnice Sveučilišta i suradne institucije: Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Graditeljsko-geodetska tehnička škola, Hrvatski hidrografski institut, ICT županija, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Kemijsko-tehnološki fakultet, Kineziološki fakultet, Mediteranski institut za istraživanje života, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilišni odjel za forenzične znanosti, Sveučilišni odjel za stručne studije, Sveučilišni odjel za studije mora, Sveučilišni odjel zdravstvenih studija, Udruga Code Club PMF Split, Udruga Tvornica znanosti, Udruga Zubolina te Zajednica tehničke kulture grada Splita. Glazbeno-umjetnički performans upravo za ovu prigodu osmislila je Umjetnička akademija u Splitu, uz sudjelovanje svih odjela.

Festival je otvorila prorektorica Vranješ Markić kazavši kako je ovo početak najradosnijieg tjedna u godini na Sveučilištu kada se široj javnosti na zanimljiv i pristupačan način približavaju aktivnosti u području znanosti. Prorektorica je istaknula kako je performans Umjetničke akademije simbol zajedništva koje je potrebno i za organizaciju ovako kompleksne manifestacije.

- Okupili smo preko 700 sudionika te organizirali više od 100 događanja te se stoga posebno zahvaljujem Organizacijskom odboru na uloženom trudu – kazala je Vranješ Markić, zahvalivši pri tome i svim partnerima koji su se uključili u ovogodišnji Festival, školama, institutima, udrugama, kulturnim institucijama…

- Zajedničkim radom možemo postići mnogo toga i unaprijediti naš sustav obrazovanja na svim razinama – zaključila je prorektorica Vranješ Markić.

Zamjenik župana Luka Brčić u svom je pozdravnom govoru pozvao sve zainteresirane da pronađu neku aktivnost u okviru Festivala i tako utaže svoju znanstvenu znatiželju.

- Veseli nas što je svake godine događanja sve više te što su se uz sastavnice Sveučilišta u organizaciju aktivnosti uključile osnovne i srednje škole, a posebno nas raduje činjenica što će posjetitelji na otvaranju imati prilike vidjeti što nude Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije i predinkubacijski centar PICS – kazao je zamjenik župana Brčić.

Ovogodišnja tema Festivala, koji se održava od 8. do 13. travnja, su „Boje“. U šest dana trajanja Festivala posjetitelje očekuje preko 100 aktivnosti, na 30-ak lokacija diljem grada. Sve aktivnosti su besplatne, no za neke se potrebno predbilježiti unaprijed.

Vezani dokumenti