Smotra na FESB-u okupila 250 mladih znanstvenika

U sklopu Festivala znanosti u četvrtak, 11. travnja, na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) održala se deveta  smotra “Budi i ti znanstvenik” na kojoj su učenici osnovnih i srednjih škola s mentorima predstavili svoje pokuse i istraživački rad. 
Organizatori smotre  Antonela Czwyk Marić, Gordana Cecić-Sule, Nikola Godinović, Mirko Marušić, Ivica Puljak, Mirko Ruščić i Fadila Zoranić čitavo su jutro obilazili štandove gdje su im mladi znanstvenici objašnjavali svoja istraživanja. 

- Ove godine na Smotri sudjeluje čak 25 škola, odnosno 250 djece, što je za 20 posto više nego lani. Pokusi su fascinantni, a ima stvari koje smo i mi profesori od njih danas naučili – kazao nam je Ivica Puljak, profesor splitskog FESB-a.

Uz brojne splitske, svoje radove su prezentirale i škole iz svih dijelova naše županije: Solina, Muća, Omiša, Podgore, Tučepa, Otoka, Sinja, Kaštela… te jedna iz Varaždina – Elektrostrojarska škola.

- Prvi put sudjelujemo na ovoj Smotri, a došli smo u Split na inicijativu naših učenika. Oni su se sami prijavili, a najmanje što smo mi mogli učiniti za njih je bilo da ih dovedemo – kazao nam je nastavnik Elektrostrojarske škole Tomislav Horvat. Objasnio je da u okviru škole djeluje Centar izvrsnosti fizike u kojem učenici, uz teoriju, izvode i brojne eksperimente, a na ovoj Smotri su prezentirali dva rada: analizu zvuka kada se pušta zrak preko boce i Newtonovo njihalo.

Smotra učeničkih pokusa i istraživanja „Budi i ti znanstvenik“ ima za cilj promovirati znanstveno – istraživački rad, tako da učenici znanja i vještine koje su stekli kroz svoje obrazovanje primjene na istraživanje  i razumijevanje novih fenomena te da usvoje eksperiment kao metodu za provjeru istraživanja. Također, učenici  se u direktnom kontaktu  upoznaju  s istraživačkim projektima drugih učenika i tako proširuju znanja i razmjenjuju ideje, a u razgovoru sa znanstvenicima, također,  vježbaju svoje prezentacijske i komunikacijske vještine.