Festival znanosti i u KBC-u Split

U sklopu Festivala znanosti u petak, 12. travnja, znanstvenici Sveučilišta u Splitu posjetili su Kliniku za dječje bolesti KBC Split gdje su najmlađima pokazali što sve znanost može. Pozivu su se odazvali studenti i nastavnici Prirodoslovno-matematičkog fakulteta koji su obojali današnji tmurni dan veselim bojama.

- Rado smo došli u posjet bolnici i najmlađima prenijeli dio veselja koje se imalo priliku osjetiti na samom otvaranju Festivala znanosti. Festival ima za cilj promovirati važnost obrazovanja kao i potaknuti prirodnu znatiželju djece kroz demonstraciju jednostavnih znanstvenih pokusa. Kroz aktivnosti Festivala znanosti ukupno će biti obuhvaćeno više tisuća osnovnoškolaca i srednjoškolaca te smo posebno sretni što smo se mogli odazvati pozivu Klinike za dječje bolesti koja organizira i školu u bolnici i dječju igraonicu. Dolaskom djeci još jednom se ističe cilj Sveučilišta u Splitu uključiti sve koji pokazuju interes za znanost u rad samog Sveučilišta naglasili su operativni voditelj Organizacijskog odbora prof. dr. sc. Saša Mladenović i doc. dr. sc. Larisa Zoranić sa Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu.

Po prvi put su i hospitalizirana djeca bila u prilici upoznati se s raznim pokusima i radom splitskih znanstvenika koji su im predstavili svoja istraživanja.  
- Uključivanje djece koja se liječe u Klinici u događanja Festivala znanosti mnogo znači svim našim pacijentima. Ovo je prilika da zaborave na svoje poteškoće, a u skladu je s nastojanjima naše Klinike da boravak u nas bude što ugodniji te izazove manji stres u djece zbog nove i nepoznate okoline te odvajanja od roditelja. Znanost je radost, a to su danas osjetili i naši pacijenti. – zaključili su prof. dr. sc. Veselin Škrabić i doc. dr. sc. Joško Markić s Klinike za dječje bolesti KBC Split i Katedre za pedijatriju Medicinskog fakulteta u Splitu.

Današnje aktivnosti su ujedno i početak intenzivnije suradnje Škole u bolnici i Sveučilišta u Splitu.