Samostalna izložba Dijane Lukić u Sveučilišnoj galeriji "Vasko Lipovac"

Samostalna izložba Dijane Lukić otvorit će se u petak, 24. svibnja, u 19 sati u Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“. Izložba naziva „20 SELFIJA Dijane L.“ novi je ciklus autorice, koja će se prvi put predstaviti splitskoj publici. Bit će izloženo 20 autoportreta u tehnici ulja na platnu, nastalih u razdoblju od deset mjeseci. Izložbu će predstaviti kustosica prof. dr. Zlata Tomljenović, a u glazbenom dijelu otvorenja na saksofonu će nastupiti Filip Dujmović, student druge godine Glazbenog odjela Umjetničke akademije u Splitu. Izložba ostaje otvorena do 7. lipnja 2019.

Iz teksta kustosice : 

Pred nama se nalazi novi ciklus slika Dijane Lukić pod nazivom 20 selfija Dijane L. Sadržajni okvir radova čini 20 autoportreta, nastalih u razdoblju od deset mjeseci. Na autoportretima prevladavaju teška raspoloženja i emocije - tuga, briga, povrijeđenost, rezignacija, patnja. Glavna ideja autorice jest otvaranje vlastite intime prema svijetu kroz popularnu formu selfija. Međutim, ona to ne čini na uobičajen način - slikajući sebe u najboljim i reprezentativnim izdanjima, kreirajući na taj način idealiziranu sliku o sebi, već polazi sa suprotnim ciljem prikazivanja same sebe u teškim trenucima, tijekom intimne drame prevladavanja osobne krize. Također, prikazujući samu sebe kroz prezentirani ciklus slika, autorica na neposredan i nedvosmislen način nudi publici svoju intimu i "srce na dlanu". Izražava se u tehnici akrila, a pri slikanju se služi kako čistim, kontrastnim bojama tako i mirnijom, tonskom paletom, ovisno o psihološkom stanju kojeg prikazuje. Emocionalna ekspresivnost očituje se u snažnim, spontanim, gestualnim potezima kista, kojima se naglašava dramatika određenoga psihološkog stanja. Na taj način otkriva se vještina autorice koja se prezentira kao vrsni portretist i koja vlastitu strast slikanja ljudskog lica demonstrira kroz različite likovne situacije, ne bojeći se stilske raznolikosti i eksperimentiranja bojom i potezom kista.(…) 


O autorici:
 
Dijana Lukić rođena je 1970. u Rijeci. 1994. diplomirala studij likovne kulture,već 20 godina radi kao profesorica likovne kulture, voditeljica i organizatorica likovnih radionica i tečajeva u Art & Hobby u Rijeci. Kao likovna pedagoginja ostvarila je mnoge projekte i suradnje s različitim udrugama i institucijama. Kao umjetnica aktivno djeluje zadnjih 15 godina. Do 2008. bavila se pretežno kiparstvom. Od 2008. intenzivno se bavi slikarstvom. Do 2015. radila je velike formate grupa i grupnih portreta, izrazito socijalno angažirane tematike. Nakon 2015. radi velike i cjelovite opuse psiholoških portreta, konceptualno formatirane u veće instalacije. Umjetnica djeluje i na području književnosti, kao autorica poezije, kraće proze, drame i scenarija. Zadnjih godina koristi se i filmom i videom kao formom tretiranja nekih složenijih koncepata. 

Vezani dokumenti