Dvodnevni skup svih partnera projekta Aristoil na Sveučilištu u Splitu

Dvodnevni skup svih partnera na projektu Aristoil koji je vezan uz maslinovo ulje, započeo je u utorak, 28. svibnja, u multimedijalnoj dvorani Sjevernog tornja Sveučilišne knjižnice. Tom prigodom su nazočne pozdravile prof. dr. sc. Leandra Vranješ Markić, prorektorica za znanost i inovacije te prof. dr. sc. Tea Bilušić s Kemijsko-tehnološkog fakulteta, koordinatorica projekta ARISTOIL na Sveučilištu u Splitu. 
Na skupu su predstavljeni glavni ciljevi projekta kojem je puni naziv „Jačanje kompetitivnosti proizvodnje maslinovog ulja na području Mediterana kroz razvoj i primjenu inovativnih tehnologija u preradi i kontroli kvalitete maslinovog ulja s ciljem isticanja njegovog zdravstvenog aspekta“:
- osiguranje potencijala za povećanje tržišne vrijednosti maslinovog ulja na području Mediterana
- podizanje razine znanja o načinu proizvodnje maslinovog ulja kod proizvođača
- povećanje tržišne potrebe za visoko vrijednim maslinovim uljem.

Projektna sredstva iznose dva milijuna eura. Uz Sveučilište u Splitu ostali partneri na projektu su: Sveučilište u Ateni (Grčka), Sveučilište u Cordobi, grad Malaga (Španjolska), Euromediteranski centar za održivi razvoj (Italija), općina Larnaca-Famagusta (Cipar), tvrtka ARISTOLEO (Cipar).
Glavni koordinator projekta je udruga gradova poluotoka Peloponez pod nazivom EXFINI POLI. Projekt se provodi od listopada 2016., a predviđeni završetak projekta je listopad 2019. godine. Projekt se financira iz programa INTERREG MED koji predviđa i određeno sufinanciranje aktivnosti na projektu, što je jedan od ključnih razloga zbog ove naše prijave za donacijom.

U periodu trajanja projekta Sveučilište u Splitu sudjelovalo je u prikupljanju preko 300 uzoraka ekstra djevičanskog maslinovog ulja s područja Splitsko-dalmatinske županije, Istre i Kvarnera, Primorsko-goranske županije, Šibensko-kninske županije, Zadarske županije te Dubrovačko-neretvanske županije.
Uzorci maslinovih ulja analizirani su s obzirom na udio fenolnih sekoiridoida (oleokantala, oleuropeina, oleaceina, verbaskozida, hidroksitirozola) NMR tehnikom (na Farmaceutskom fakultetu Sveučilišta u Ateni) te kromatografskim tehnikama (HPLC-MS/MS tehnika na Sveučilištu u Cordobi te HPLC-DAD tehnika na Sveučilištu u Splitu).
Na kraju projekta svi će se proizvođači koji su sudjelovali u ovom projektu naći u međunarodnoj bazi podataka putem zajedničke web-platforme koja će unosom koda za svakog proizvođača ponuditi podatke o njegovom masliniku, geografskom podrijetlu, sortama koje uzgaja, načinu uzgoja te načinu prerade maslina.

Za Hrvatsku kao partnera je izuzetno važno i zanimljivo bilo to što su dosadašnji rezultati analiza prikupljenih ekstra djevičanskih maslinovih ulja (ukupno njih preko 2000 od strane svih zemalja partnera na projektu) pokazali da su upravo ekstra djevičanska maslinova ulja iz Hrvatske bila ona koja su imala najveći udio fenolnih spojeva (preko 97% sakupljenih ulja ima povećani udio fenolnih spojeva, što znači preko 250 mg/kg). Prosječan udio ukupnih fenola kod maslinovih ulja sakupljenih iz Hrvatske iznosio je 655 mg/kg. Kod uzoraka ulja iz Cipra taj je broj iznosio 60%, s prosječnim udjelom ukupnih fenola od 316 mg/kg, kod ulja iz Italije 55% od svih sakupljenih uzoraka imalo je povišenu razinu ukupnih fenola s prosječnim udjelom fenola od 310 mg/kg, kod uzoraka iz Grčke taj je broj iznosio 71.6/, s prosječnim udjelom ukupnih fenola 461 mg/kg.
Krajnji cilj ovih analiza je povećati tržišnu vrijednost maslinovog ulja na način da se ulje s povećanom razinom fenola (> 250 mg/kg) deklarira kao proizvod sa zdravstvenim učinkom na krvožilni sustav čovjeka, što je moguće prema važećoj EU legislativi (EU 432/2012 EFSA). Iz dosadašnjih rezultata projekta ARISTOIL vidljivo je da hrvatska ulja imaju takav potencijal i da se mogu ubrojiti u ulja s povećanim udjelom fenola!