Predstavljena monografija Sveučilišta u Splitu „O Sveučilištu i gradu“

U povodu 45. obljetnice Sveučilišta u Splitu u utorak, 11. lipnja, u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad u Splitu, Palači Milesi, predstavljena je monografija Sveučilišta u Splitu „O Sveučilištu i gradu“. O ovom kapitalnom djelu pred brojnim uzvanicima govorili su prof. dr. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu i urednik, prof. emeritus Matko Marušić, urednik, i akademik Davorin Rudolf.

- Ovo djelo je prilika da se na jednom mjestu zabilježi ono do sada urađeno te  zahvali svima koji su utkali svoj rad u napredak i razvoj našeg Sveučilišta. Vidjevši na jednom mjestu sve informacije kojima obiluje ova monografija, postaje jasno kakav potencijal imamo. Naše Sveučilište se izdiže iznad lokalne sredine, ali i šireg područja, jer ono svojom izvrsnošću privlači brojne inozemne partnere čemu svjedoče brojne suradnje i međunarodna udruženja u kojima aktivno sudjelujemo. Monografija pokazuje naše zajedništvo  – ustvrdio rektor Ljutić, zahvalivši se svim suradnicima koji su radili na stvaranju monografije, posebno njenom uredniku prof. Matku Marušiću istaknuvši kako je uložio cijelog sebe u ovaj projekt.

Prof. Marušić je na sebi svojstven, duhoviti način dočarao kako je monografija nastajala. Naglasio je kako se u njoj navedeni podaci koji nisu nikada prije objavljeni.
- Ova knjiga je naša samoevaluacija, u njoj je sve prikazao istinito, ništa nismo skrivali pa ni naše mane – kazao je profesor Marušić kako je streloviti napredak Sveučilišta u Splitu iznimno dobar, no kako valja uvijek biti na oprezu i kontinuirano raditi na unaprjeđenju. Zahvalio se svima koji su dali svoj doprinos nastanku monografije pohvalivši  brojne suradnike.

Akademik Rudolf se prisjetio idejnih začetaka osnivanja Sveučilišta u Splitu, davši prikaz njegovog rasta do najrecentnijih postignuća.
- Fakulteti nisu dali svoj doprinos samo u znanosti, već i cjelokupnom društvu jer iz akademske zajednice dolaze brojni akademici, gradonačelnici, ministri... U našoj sredini Sveučilište je ono najvrjednije što imamo jer znanje je najveća vrijednost našeg društva – zaključio je akademik Rudolf.