Svečano obilježen početak nastave na novom studiju Hotelijerstva i gastronomije u Makarskoj

Svečano obilježavanje početka akademske godine 2019./2020. na Sveučilištu u Splitu i otvaranje  novoosnovanog preddiplomskog sveučilišnog studija Hotelijerstvo i gastronomija održano je u utorak, 1. listopada u hotelu Park u Makarskoj.
Svečanosti je nazočilo 20 studenata prve generacije studija Hotelijerstvo i gastronomija koji će se izvoditi u Makarskoj, a tom prigodom su ih pozdravili prof.dr.sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan, Jure Brkan, gradonačelnik Grada Makarske i prof. dr. sc. Ivan Pavić, voditelj studija. Uz njih, događaju su prisustvovali  i mr.sc. Sandra Bezjak pomoćnica ravnateljice Agencije za znanost i  visoko obrazovanje, Marko Ožić Bebek, predsjednik Gradskog vijeća Makarske, Hloverka Novak Srzić, predsjednica Turističke zajednice Grada Makarske, prorektori prof. dr. sc. Leandra Vranješ Markić i izv. prof. dr. sc. Goran Kardum, načelnici općina Makarskog primorja, gospodarstvenici i predstavnici suradnih ustanova.

Rektor Ljutić je istaknuo kako nije prošlo dugo vremena od odluke o osnivanju studija do realizacije, unatoč tomu što je bilo potrebno proći cijeli niz postupaka. Izrazio je nadu da će studij rasti, jer dobre perspektive postoje. Zahvalio se svima koji su sudjelovali u procesu osnivanja studija, od župana Bobana preko povjerenstva, do profesora Pavića i cijelog niza profesora i svojih suradnika.

Župan Boban je kazao kako je riječ o važnom projektu, čija će se vrijednost vidjeti u budućnosti s obzirom na važnost turizma. Splitsko-dalmatinska županija i Sveučilište uspješno surađuju u nizu projekata, posebno u području zdravstva, a pokretanje ovog studija je potvrda da se znanjem i stvaranjem kvalitetnih uvjeta za mlade ljude gradi perspektiva za bolju  budućnost.

Gradonačelnik Brkan je studentima poručio kako će im za završetak studija trebati puno volje, rada i truda, no po dobivanju diplome imat će širom otvorena vrata za dobivanje posla u struci. Grad će im spreman pomoći, ustvrdio je Brkan, rekavši kako se očekuje i uređenje zgrade u Franjevačkom samostanu, zahvalivši dosadašnjem gvardijanu fra Anti Čovi koji je prepoznao značaj projekta.

Profesor Pavić, voditelj makarskog Studija, kazao je kako je ovo  značajan datum za Sveučilište u Splitu i njegovu 45-godišnju povijest, jer Sveučilište po prvi izlazi iz Splita i osniva studij u drugom gradu. Posebno je naglasio da makarski studij, u odnosu na druge srodne studije u Hrvatskoj, čini osobitim organizacija u kojoj će biti zastupljena stručna praksa. Na taj način će studenti nakon diplome biti spremni za buduće radne izazove. 

U glazbenom programu svečanosti sudjelovala je makarska klapa Srdela.