Započela edukacija na vrhunskoj znanstvenoj opremi najnovije generacije na KTF-u

U sklopu projekta Europskog fonda za regionalni razvoj: „Funkcionalna integracija Sveučilišta u Splitu, PMF-ST, PFST te KTF-ST kroz razvoj znanstveno-istraživačke infrastrukture u Zgradi tri fakulteta“, broj ugovora KK.01.1.1.02.0018., nabavljena je oprema koja uključuje tekućinski kromatograf visoke učinkovitosti opremljen sa UV-Vis DAD detektorom (detektor ultraljubičastog i vidljivog spektra sa nizom dioda) Model: Ultimate 3000; te tekućinski kromatograf ultravisoke učinkovitosti opremljen sa UV-Vis DAD detektorom i visokoselektivnim maseno-masenim detektorom (MS/MS) Modeli: Ultimate 3000RS i TSQ Quantis (Thermo Fisher Scientific, Waltham, Massachusetts, SAD), kao i vezani sustav plinske kromatografije spektrometrije masa (GC-MS/MS), uređaj: GC- 8890 Series A, maseni MS/MS 7000 Series D, HS 7697 Series A; Agilent Technologies. Ukupna vrijednost nabavljene opreme iznosi 4.373.891,62 kune.

Ovaj tjedan je započela edukacija zaposlenika Kemijsko-tehnološkog fakulteta za rad na ovoj vrhunskoj znanstvenoj opremi, najnovije generacije, a tom prilikom su nam je predstavili dekan KTF-a prof. dr. sc. Igor Jerković, prodekan prof. dr. sc. Dražan Jozić,  izv.prof.dr.sc. Ivica Blažević, izv. prof. dr. sc. Zvonimir Marijanović, doc. dr. sc. Franko Burčul, doc. dr. sc. Mila Radan, doc. dr. sc. Danijela Skroza i asistentica Azra Đulović

Tekućinski kromatografi su dva instrumenta koji služe za odjeljivanje složenih nehlapljivih smjesa uzoraka (tekućinska kromatografija) i njihovu analizu. Instrumentima se omogućava kvantitativna i kvalitativna analiza raznih spojeva od interesa kao u znanstvenim istraživanjima tako i u rutinskim analizama te kontroli kvalitete prehrambenih, farmaceutskih i drugih proizvoda. Isto tako se može koristiti i u kontroli onečišćenja okoliša, toksikološkim i forenzičkim analizama, medicinska ispitivanja i mnoge druge primjene.

Oprema se može jako dobro iskoristiti u svakodnevnim analizama za razne djelatnosti, a neki od primjera su: 
prehrambena industrija (analiza hrane u različitim pogledima: flavonoidi, vitamini, terpeni, sladila, nitrati, glukozinolati, aflatoksini, pesticidi, aditivi i dr.), zatim u farmaceutskoj industriji (analiza pročišćenih spojeva na tragove kontaminacije i dr.), zatim kod analiza uzoraka sa mjesta zločina – u forenzici (droge, tragovi zapaljivih kemikalija na mjestima požarišta i razni drugi uzorci s mjesta zločina) kao i u toksikologiji nedozvoljenih tvari u krvi, antidoping kontrole i dr. također i u očuvanju okoliša – ekologiji (PCB-ovi u otpadnim uljima, pesticidi, onečišćenja voda) i mnogim drugim primjerima.

Vezani sustav plinske kromatografije spektrometrije masa (GC-MS/MS) instrument je koji mjeri sastav različitih komponenti u uzorku. Analiza koja se obavlja plinskim kromatografom se zove plinska kromatografija. Koristi se za razdvajanje i identifikaciju hlapivih i poluhlapljivih  komponenti iz neke smjese Načelo plinske kromatografije je da uzorak injektiran u instrument kojeg plin nosioc prenosi do kolone. Različite komponente se odijeljuju unutar kolone, s obzirom na njihovu polarnost. Detektor mjeri količinu komponenti koje izlaze iz kolone. Maseni spektrometar omogućava identifikaciju spojeva, određivanjem molekularne mase. Cjelokupna GC-MS/MS metoda, u velikoj mjeri nam poboljšava i kvalitativno i kvantitativno odrediti organske komponente unutar smjese u jednom pokretu za što kraći vremenski period. Omogućava vrlo dobro razdvajanje velikog broja komponenti uz brzinu, točnost i preciznost. Primjena ovog instrumenta je u: kemijskoj industriji, prehrambenoj, farmaceutskoj, medicini, forenzici. Naročito za kontrolu i kakvoću eteričnog ulja, hlapljivih organskih onečišćenja koji su ostaci organskih otapala za proizvodnju lijekova, analizi ostataka antibiotika u hrani životinjskog podrijetla vezanim za sigurnost hrane, kao i uporabi pesticida.

Ovom opremom, koja je jedinstvena u Dalmaciji, obogatit će se uvelike znanstveni rad Sveučilišta u Splitu i njegovih sastavnica. Isto tako omogućuje kvalitetniju suradnju s gospodarstvom ove regije i cijele Hrvatske, kao i stranih subjekata. Uz to, i studenti će imati priliku educirati se, vršiti istraživanja te izrađivati završne radove uz pomoć vrhunske znanstvene opreme na Kemijsko-tehnološkom fakultetu.