23. Međunarodni zborski festival CRO PATRIA

23. Međunarodni zborski festival CRO PATRIA, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, održat će se od 29. studenog do 1. prosinca 2019. Organizator festivala je Glazbena mladež Split, a sponzori i partneri programa: Ministarstvo kulture RH, Županija splitsko-dalmatinska, Grad Split, Sveučilište u Splitu, Turistička zajednica grada Splita, Muzej grada Splita, Hrvatsko društvo skladatelja, Cornaro Hotel, Design Hostel Golly & Bossy, FlixBus CEE South d.o.o., Medicinski fakultet u Splitu, Umjetnička akademija u Splitu i Coca-Cola HBC Hrvatska d.o.o.

Žiri za odabir i ocjenu novih skladbi: Branko Okmaca – predsjednik (Hrvatska, skladatelj i dirigent), Ken Steven (Indonezija, skladatelj), Luke Wenceslas Mayernik (SAD, skladatelj), Kobus Venter (Južnoafrička Republika, dirigent i zborovođa) i Dunja Huzjan (Srbija, glazbeni pedagog i zborovođa).

Žiri za ocjenu izvedbi zborova: Marija Ramljak – predsjednica (Hrvatska,dirigentica i urednica u Odjelu Glazbeni sadržaji HTV-a), dr. sc. Jelica Valjalo Kaporelo (Hrvatska,muzikologinja), Blaženko Juračić (Hrvatska,skladatelj i zborovođa), Paul Phoenix (Velika Britanija, vokalni pedagog, tenor) i Domeniko Briški (Hrvatska, dirigent i zborovođa).

Glazbena mladež Split svojim je djelovanjem od davne 1970. godine obilježila kreativni i kulturni razvoj brojnih generacija djece i mladih u Splitu. Možda je njihova djelatnost najbolje opisana u obrazloženju odluke o dodijeli odlikovanja Povelje Republike Hrvatske s kojom smo odlikovani „za osobite zasluge u promicanju, očuvanju i razvoju glazbene kulture među mladima te promociji mladih glazbenika u Republici Hrvatskoj i u svijetu.“

Upravo je na tom tragu CRO PATRIA dala nemjerljiv doprinos hrvatskoj glazbenoj i zborskoj kulturi, potičući na kreativnost suvremene hrvatske skladatelje i zborove, a posebno mlade glazbenike. Prošle godine realizirali smo 170 programa (koncerti, natjecanja, predstave, okrugli stolovi, majstorske radionice, edukacije itd.), uz 20.000 posjetitelja i sudionika (građani i turisti, sve dobne skupine). Festival od svog 21. izdanja počiva na koncepciji spajanja suvremenog i baštinskog glazbenog izričaja. Zborovi pored nove skladbe, posebno skladane i odabrane za Festival pjevaju skladbe iz bogate zborske baštine Hrvatske ili zemlje iz koje dolaze. Duga tradicija, brojnost i sve veći broj gostiju iz cijelog svijeta, svjedoče da smo na dobrom putu. Želja nam je obogatiti kulturnu ponudu grada Splita u zimskimmjesecima tako da se festival tradicionalno održava krajem studenog i početkom prosinca u posebno svečanom ambijentu Adventa. Program obuhvaća i brojne druge događaje poput predavanja poznatih muzikologa, internacionalnih okruglih stolova, međunarodnih zborskih radionica te koncertnih izvedbi „bisera“ hrvatske i svjetske vokalne, vokalno-instrumentalne i zborske literature. Na posljednjim izdanjima sudjelovali su zborovi, skladatelji, pjesnici i članovi žirija iz Bosne i Hercegovine, Portugala, Španjolske, Filipina, Italije, Njemačke, Poljske, Crne Gore, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Slovenije, Litve, Mađarske, Srbije, Indonezije, Irana i Hrvatske. Program se može vidjeti u prilogu, a ulaz na sva događanja je besplatan.