Održana konferencija „Nabavom znanstvene opreme do jačanja konkurentnosti“

Na konferenciji „Nabavom znanstvene opreme do jačanja konkurentnosti“, održanoj u srijedu 27. studenog,  predstavljen je projekt “Funkcionalna integracija Sveučilišta u Splitu, PMF-ST, PF-ST te KTF-ST kroz razvoj znanstveno-istraživačke infrastrukture u Zgradi tri fakulteta“ , u sklopu kojeg je već  nabavljena oprema vrijednosti oko 9 milijuna kuna.

Konferenciji su prisustvovali rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Dragan Ljutić, prorektorica za znanost i inovacije prof.dr.sc. Leandra Vranješ Markić, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić, ravnatelj SAFU-a Tomisalv Petric, dekan PMF-a prof.dr.sc. Nikola Koceić-Bilan, dekan KTF-a prof.dr.sc. Igor Jerković, dekan Pomorskog fakulteta prof.dr.sc. Pero Vidan i brojni suradnici.

Funkcionalna integracija našeg Sveučilišta u sferi znanosti i jačanje suradnje s gospodarstvom pozicionirat će nas na još bolja mjesta na svjetskim rang listama. Korištenjem nove opreme povećat će se znanstvena izvrsnost jer znanstvenici od sada imaju dostupnu opremu koja će zasigurno povećati njihovu znanstvenu produktivnost, objavljivanje članaka u časopisima indeksiranim u cijenjenim bazama te sudjelovanje u brojnim projektima – kazao je rektor Ljutić naglasivši kako je Sveučilište u godinu dana, zahvaljujući Vladi RH i premijeru Andreju Plenkoviću, riješilo sve financijske probleme u iznosu od 80 milijun kuna, koji su opterećivali proračun i kočili razvoj.

Naime, Sveučilište u Splitu je u procesu opremanja znanstveno-istraživačkih laboratorija s milijunskom znanstvenom opremom iz područja biologije, biomedicine i zdravstva, hrane, farmacije, industrije materijala, pomorstva i umjetne inteligencije. Riječ je o 82.870.870,38 kuna vrijednoj opremi koja će se usmjeriti na opremanje 21 laboratorija.

Projekt je započeo 1. rujna 2018. i trajati će do 1.travnja 2021.godine,a sufinancira ga Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Do sada su već nabavljeni simulatori koji se nalaze kod partnera projekta; na Pomorskom fakultetu, na Kemijsko tehnološkom fakultetu se nalaze vrijedan Uređaj za ispitivanje mehaničkih svojstava materijala, XRD difraktometar i instrumenti za masenu kromatografiju, a na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu 54 nova računala i uređaj za termoforezu. To je samo mali dio opreme koja će u narednih godinu i po dana stići u splitsku Mamuticu, poznatu zgradu Tri fakulteta. Sama zgrada se za potrebe implementacije opreme u laboratorije adaptira, i dodatno će biti energetski efikasnija jer je unutar samog projekta predviđena ugradnja solara i korištenje obnovljivih izvora energije u svrhu poboljšanje energetske učinkovitosti zgrade.

Glavna misao vodilja projekta je funkcionalna integracija Sveučilišta u Splitu s naglaskom na tri fakulteta: Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu te Pomorski fakultet u Splitu. Nabavljenom opremom će se upravljati na centraliziran način i biti će dostupna svim zainteresiranima, osim znanstvenika i gospodarstvenicima i drugim vanjskim zainteresiranim subjektima. Korištenjem navedene opreme povećat će se znanstvena izvrsnost Sveučilišta u Splitu jer znanstvenici od sada imaju dostupnu opremu koja će zasigurno povećati njihovu znanstvenu produktivnost, objavljivanje članaka u časopisima indeksiranim u cijenjenim bazama te sudjelovanje u brojnim projektima.

Veliki je to doprinos za hrvatsku znanost i suradnju znanosti sa gospodarstvom što i jest jedan od glavnih ciljeva aktivnosti Ureda za projekte i transfer tehnologije, koji provodi projekt sa strane Sveučilišta u Splitu. No, kako ističe prof.dr.sc. Leandra Vranješ Markić, Prorektorica za znanost i inovacije, to je samo jedan u nizu projekata koji Sveučilište u Splitu lociraju kao znanstveno-istraživački centar. Ured provodi i niz drugih projekata poput Stavljanja u funkciju novoizgrađene nastambe za pokusne životinje na Sveučilištu u Splitu, Internacionalizaciju studijskih programa Morskog ribarstva i Vojnog pomorstva na Sveučilištu u Splitu, Europske poduzetničke mreže, a mozemo se i pohvaliti da smo upravo prosli administrativnu provjeru za novi projekt Znanstveno-inovacijskog centra Sveučilišta u Splitu.

Sve navedeno je dokaz da Sveučilište u Splitu ide u pravom smjeru, što potvrđuje i rang lista sveučilišta 'Times Higher Education World University Rankings' prema kojoj je splitsko sveučilište među najboljima u regiji sukladno brojnim kriterijima, među kojima ono značajnije mjesto pripada znanstvenoj produktivnosti s naglaskom na citiranost, kao i unapređenje nastavne, znanstvene i stručne djelatnosti te internacionalizacije u cilju podizanja kvalitete.

U okviru konferencije održani su i okrugli stolovi sa znanstvenicima i gospodarstvenicima pod nazivom „Oprema kao temelj razvoja konkurentnosti znanstveno-inovacijskog rada Sveučilišta u Splitu“. Uz moderatora dr. sc. Sašu Cecija, s Instituta Ruđer Bošković, sudionici su bili prof.dr.sc. Leandra Vranješ Markić, prorektorica za znanost i inovacije Sveučilišta u Splitu, prof.dr.sc. Nikola Koceić Bilan, dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Split, prof.dr.sc. Igor Jerković, dekan Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu, izv.prof.dr.sc. Pero Vidan, dekan Pomorskog fakulteta u Splitu, Tomislav Petric, ravnatelj SAFU-a, doktorandica PMF-a Jelena Žarković, Ivan Šobot iz tvrtke AD Plastik, Nataša Deković iz tvrtke Brodosplit, Branimir Ljubičić iz tvrtke u Cemex Hrvatska, Ante Mihanović, ravnatelj Ljekarni Splitsko-dalmatinske županije.

Također, u vremenu od 10 do 17 sati u predvorju PMF-a održava se Otvoreni dan znanstvene opreme na kojem sudjeluju izlagači iz tvrtki: Hebe d.o.o., INEL- medicinska tehnika d.o.o., RU-VE d.o.o., ETS, Kobis d.o.o., BELMET 97 d.o.o., Malvern Panalytical B.V., Medipro d.o.o., SCAN d.o.o., Preddvor, Biosistemi d.o.o., Kemolab d.o.o., Micom Elektronka doo, Medic d.o.o., Olympus Czech Group S.R.O. Podružnica Zagreb, Gorea plus d.o.o., MMK trgovina d.o.o. itd.